Het verhaal achter: "De dirigint stiet yn de G-spot fan it orkest"

In het culturele radioprogramma Op & Ut bij Roelof Lousma en Douwe Heeringa in mei dit jaar maakte Wiebe Kaspers de opmerking "De dirigint stiet yn de G-spot fan it orkest". Wat bedoelde hij daarmee? En wat is zijn verhaal?
© Omrop Fryslân
Wiebe Kaspers, 30 jaar oud en wonend net buiten Leeuwarden, zingt en speelt piano al sinds hij een jongetje van vijf was. Hij schrijft al 14 jaar alternatieve popmuziek en is zanger (en pianist) van de progressieve popband WIEBE, die zijn debuut maakte in 2015.
De band schrijft Engels- en hier en daar Friestalige teksten. In 2019 bracht de band het derde album, 'Y', uit: een album met tien liedjes over de verwerking van liefdesverdriet.
Zanger en muzikant Wiebe Kaspers © Omrop Fryslân, Aise van Beets
Naar aanleiding van drie concerten die de band WIEBE met het Nieuwlicht projectorkest in juni ging geven, was de muzikant in aanwezig in de uitzending. Bij dit concert werd hun muziek, onder leiding van dirigent Tjeerd Barkmeijer, gecombineerd met British Light Music.
Wiebe Kaspers vertelt: "Ik zat samen met de dirigent op het mooiste plekje van het orkest. Je zit dan gewoon in een warm bad van klanken. Dat is intiem en gevoelig, je zit er middenin. En dat is dus eigenlijk de G-spot van het orkest, zeg maar!"

Klankkleuren

"Wat ik zo leuk vind aan het spelen met een orkest, is dat je hele mooie klankkleuren krijgt bij je muziek. Dat is al bijzonder en dan zit je ook nog eens op de allermooiste plek, met alle strijkers om je heen."
Wiebe legt uit waarom zijn muziek zo goed uitpakt met klassiek. "Alternatieve popmuziek, zoals wij die maken, daar zit over het algemeen wat meer gelaagdheid in, dat gaat verder dan drie akkoorden. Ik hou veel van klassieke invloeden en vind het heerlijk om met orkesten te spelen, omdat onze muziek zich daar goed voor leent. Al helemaal met een goede strijkerssectie erbij. Dan komen onze nummers ook meer tot hun recht, het komt ervan tot leven!"
WIEBE in de Noardewynstudio © Omrop Fryslân
In het weekend van 1,2 en 3 oktober stond Wiebe weer op het podium met een orkest, weer met dirigent Tjeerd Barkmeijer en deze keer ook met mezzosopraan Eske Tibben. In dit concert, met de naam 'Mahler & WIEBE 'Broken love'', werd de klassieke muziek van Gustav Mahler vervlochten wordt met de muziek van WIEBE.
Deze twee concerten zijn niet de enige keren waarbij WIEBE samenwerkte met klassieke muziek. "Met de band spelen we ook wel met het strijkkwartet 'Regina Forte', bijvoorbeeld in het nummer 'I'd like to fly' op ons album 'Y'. En eerder hebben we het nummer 'No man's land' opgenomen met het Frysk Jeugdorkest."
We hebben een tijdje eigenlijk een verplichte 'sabbatical' gehad.
Wiebe Kaspers
De band is blij dat er telkens weer meer kan, nu de coronamaatregelen versoepeld worden. "We hebben een tijdje eigenlijk een verplichte 'sabbatical' gehad, omdat we geen zin hadden om ons in allerlei bochten te wringen. Nu zijn we weer goed voorbereid."
"Er ligt allemaal nieuw materiaal klaar en dat zullen we ook spelen. Het was wel goed om even rustig aan te doen en nu kunnen we weer vol aan de slag."
Bekijk het gesprek met Wiebe Kaspers in Op & Ut:
Het verhaal achter: "De dirigint stiet yn de G-spot fan it orkest"
Het radioprogramma Op & Ut is op zaterdagochtend tussen 9.00 en 12.00 met Roelof Lousma en Douwe Heeringa. Naast culturele tips komen ook zaken als natuur en weer aan bod en worden boeken en voorstellingen besproken.
Dit is een artikel bij de campagne 'Kom fierder' van Omrop Fryslân. Wil je meer lezen en ben je nieuwsgierig naar onze andere programma's? Kijk dan op Omropfryslan.nl/komfierder