Ingrijpende plannen voor veenweidepolder De Hege Warren bij Oudega

Een hoger waterpeil en meer ruimte voor natuur. Dat is de oplossing voor veenweidepolder De Hege Warren bij Oudega, waar de grond zakt en CO2 vrijkomt.
De Hege Warren © Provinsje Fryslân
Een team van zeventien betrokkenen heeft vier toekomstplannen gemaakt en daar zijn twee van uitgekozen. Ingrijpende plannen waarbij vier van de zes agrarische bedrijven en een recreatie-ondernemer uit de polder verdwijnen. Donderdag is het resultaat aangeboden aan de provincie, het Wetterskip en de gemeente Smallingerland.
Toekomstplan voor De Hege Warren aangeboden aan de provincie, Wetterskip en de gemeente. Het was een hele puzzel. © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Er waren vier plannen gemaakt door een team van belanghebbenden.
Het eerste ontwerp heet Polderaquarel en zet in op behoud van de polder, zoals die nu is met een hoger waterpeil, een beetje landbouw en een stukje moeras. Het tweede plan ging over innovatieve waterteelt.
Het derde ontwerp bestaat uit twee landschappen, verdeeld over een stuk dat bij park de Alde Feanen hoort en een stuk polder voor weidevogels en kleinschalige landbouw. Het vierde ontwerp zet in op boezemnatuur en andere natuur- en recreatieve waarden met nieuwe vaarroutes.
Het eerste en vierde ontwerp zijn nu voorgelegd aan de bestuurders van de overheden. Komend voorjaar nemen ze daar een besluit over.
Verslaggever Ronnie Porte sprak met Hanneke Stenfert, begeleider van belanghebbenden