Coalitie Súdwest-Fryslân is meerderheid kwijt na opstappen CDA-raadslid

06 okt 2021 - 15:40

De coalitie in gemeente Súdwest-Fryslân is de meerderheid kwijt. Dat komt door het opstappen van CDA-raadslid Pieter Greidanus. Hij is in conflict gekomen met het bestuur van het CDA in de gemeente en hij verlaat de partij.

Foto: CDA

Volgens Greidanus is er geen vertrouwen meer in zijn persoon als lid en fractielid. Dat zou te maken hebben met diverse inzichten over de koers van de partij richting de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Het bestuur heeft volgens Greidanus aangegeven niet meer verder te willen met Greidanus.

Voorkeursstemmen

Greidanus blijft wel onafhankelijk raadslid. Hij neemt zijn zetel mee en daardoor is de coalitie een meerderheid kwijt. "Men mag dit zetelroof noemen, ik zie dit anders omdat ik mijn zetel heb kunnen behalen door voorkeurstemmen bij de laatste verkiezingen", zo schrijft Greidanus zelf.

De coalitie bestaat uit CDA, D66, VVD en GroenLinks: het had 19 van de 37 zetels.

Greidanus zegt dat hij loyaal zal zijn aan de coalitie, maar ook dat hij zijn eigen afwegingen zal maken bij voorstellen en beslissingen van het college. Greidanus stond bij de vorige verkiezingen ook niet op een verkiesbare plek, maar kwam met voorkeursstemmen in de raad.

(Advertentie)
(Advertentie)