Gerrit Bennerprijs gaat naar vogelfantast en beeldend kunstenaar O.C. Hooymeijer

06 okt 2021 - 06:31

O.C. Hooymeijer uit Spanga krijgt dit jaar de Gerrit Bennerprijs voor beeldende kunst. Deze Friese prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een kunstenaar bij wie een ontwikkeling in het werk bepalend was voor de kunst in Fryslân.

O.C. Hooymeijer wint Gerrit Bennerprijs:

"Of het nou zo goed is voor Friesland weet ik niet, maar de jury heeft beslist dat dit wel zo is", zegt Hooymeijer. "Ik vind dat heel erg leuk. Ik had het verwacht, want ik was al een tijdje genomineerd. Maar ik vond het wel fijn: ik ben er heel erg blij mee."

Werkelijkheid en fantasie

O.C. Hooymeijer, voor bekenden Onno, werd in 1968 geboren in Vlaardingen en studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Hij maakt schilderijen en tekeningen, maar is ook bekend van zij vogelprojecten. Daarin lopen fantasie en werkelijkheid door elkaar heen.

Niet-bestaande vogels

De kunstenaar bedacht niet-bestaande vogels zoals de 'blindkuif,' de 'Duitse reiger' en de 'visgluiper.' Hooymeijer kan er goed over vertellen en schreef de Kleine Gids voor de niet-bestaande Vogels van Europa. Dit boek won diverse prijzen zoals de Jan Wolkers Prijs en de prijs voor het mooiste Nederlandse natuurboek.

Verslaggever Lars de Leeuw in gesprek met O.C. Hooymeijer

Het nieuwste verzinsel van Hooymeijer is de 'steenknieler'. "Omdat vliegveld Lelystad al zo lang niet in gebruik is, heeft die vogel zich daar gevestigd. Het is een bijzondere vogel. Ik hoop dat het vliegveld niet doorgaat, omdat de steenknieler op de start- en landingsbaan nestelt."

Gerrit Bennerprijs

De Gerrit Bennerprijs voor de beeldende kunst bestaat sinds 2003 en wordt uitgereikt door Provinciale Staten. De stichting Keunstwurk organiseert de uitreiking. De prijs is genoemd naar Gerrit Benner (1897-1981), een belangrijke Friese landschapsschilder.

Beeldend kunstenaar O.C. Hooymeijer uit Spanga - Foto: Omrop Fryslân

De winnaar krijgt 4.000 euro, een oorkonde en een tentoonstelling in het Fries Museum in Leeuwarden. "En een zoen van Sietske Poepjes, dat is natuurlijk ook wat waard."

Er komt woensdag een conservator van het Fries Museum langs bij Hooymeijer. "Hoe we het gaan invullen weet ik niet. Maar ik hoop dat we een tentoonstelling kunnen maken die laat zien hoe het in mijn hoofd gaat. Ik hoop dat we de veelheid aan gedachtes en de uitvoering daarvan kunnen laten zien."

(Advertentie)
(Advertentie)