Fryslân Fûns zamelt geld in voor juridische strijd voor de Friese taal

Stichting Fryslân Fûns wil partijen financieel steunen om de overheid via de rechter te dwingen het Fries te gebruiken. Het fonds hoopt met een crowdfunding 25.000 euro op te halen, dat kan worden ingezet als het nodig is.
© Omrop Fryslân
Ondanks het feit dat het Fries een Rijkstaal is, ziet het Fryslân Fûns dat het Fries steeds minder wordt gebruikt. Dat komt deels omdat de overheid 'niet serieus' met de taal omgaat, zo vindt het fonds.

Rechtszaken om het Fries

"We zijn niet van plan om zelf een rechtszaak te voeren, maar we willen klaar staan met geld als dat nodig is", zegt penningmeester Arjen Dijkstra van het Fryslân Fûns uit. Het fonds heeft nog geen concrete zaak op het oog waar het geld voor in wil zetten.
Arjen Dijkstra van het Fryslân Fûns
Dijkstra wijst erop dat er diverse zaken rondom de Friese taal hebben gespeld. Zo spande Jehannes Elzinga uit Franeker een zaak aan over het gebruiken van Friese namen op plaatsnaamborden. Dijkstra denk ook aan het onderwijs. "Mogelijk zijn er organisaties die met het Friese onderwijs bezig zijn, die hier wel wat mee willen."

Overheid in beweging zetten

Dijkstra dank dat de overheid via de juridische weg steeds vaker in beweging te zetten is. Hij wijst op de rechtszaak van Urgenda, die de overheid dwong om meer te doen aan de klimaataanpak. "Zo is de staat op de zorgplicht gewezen."

Aanbevelingen uit Europa

Zo zouden er ook rechtszaken kunnen worden gevoerd om het gebruik van het Fries te stimuleren. "Het Fries is een recht, je moet je eigen taal kunnen spreken. Maar zoals de overheid nu met het Fries omgaat, zorgt ervoor dat het achteruit gaat." Zo doen het Rijk en de provincie te weinig met aanbevelingen over het taalbeleid vanuit Europa.
"Normale fondsen geven vaak geld aan projecten. Geld voor een rechtszaak is vaak lastiger, omdat je vooraf niet weet wat eruit komt", zegt Dijkstra. Het Fryslân Fonds heeft in vier dagen al 1.000 euro opgehaald met de crowdfunding. De actie loopt nog 87 dagen.