Roemeense leeuwen wennen aan verblijf in Fryslân: "Heel serieuze problemen"

De zeven leeuwen die uit Roemenië zijn opgehaald door de stichting Viervoeters wennen nu aan hun nieuwe verblijf bij roofdierenopvang Felida in Nijeberkoop. Ze zaten in veel te kleine ruimtes, onveilig voor mens en dier.
Roemeense leeuwen wennen aan hun nieuwe verblijf:
De eigenaar had ze overgenomen van een Deens circus. De drie-jarige Simba was er het slechtst aan toe, vertelt verzorger Juno van Zon van Felida. "Hij heeft heel serieuze problemen. Hij is heel klein en heeft vergroeiingen. Dat duidt op een slechte voeding en slechte verzorging in het algemeen."
In Roemenië werden de dieren gebruikt voor entertainment, zegt Van Zon. "Simba werd gebruikt in een muziekvideo. Hij had allemaal verwondingen. Daardoor wisten we wat er aan de hand was. Gelukkig hebben heel veel mensen in Roemenië ertegen geprotesteerd."
Het is de eerste keer dat Simba gras onder z'n voeten heeft.
Juno van Zon (Felida)
Het ging dus slecht met Simba, maar het verblijf in Nijeberkoop doet de leeuw goed. "Sinds-ie hier is speelt-ie aal heel veel met de bal. Hij is z'n verblijf aan het verkennen. Het is ook de eerste keer dat Simba gras onder z'n voeten heeft."
In Roemenië zaten de dieren bij mensen in de achtertuin, vertelde Van Zon eerder. "Er werd ongecontroleerd gefokt met deze dieren, het begon met twee en eindigde met negen dieren. Er zaten vijf dieren in één verblijf, in totaal hebben we er zeven moeten redden."
Om de dieren een betere situatie te geven, moesten de eigenaren eerst wol worden overtuigd. "De situatie heeft hen uiteindelijk wel in laten zien dat dit niet oké voor de dieren is."
De missie van Felida is nog niet afgerond. "We hebben zeven van de negen mee kunnen nemen. De ouders zitten er nog steeds."

Vijf naar reservaat

Als de vijf jongste leeuwen gezond genoeg zijn, mogen ze door naar een reservaat in Zuid-Afrika. De twee oudste leeuwen zijn al te lang gescheiden geweest van de groep en blijven daarom in Nijeberkoop.
In de afgelopen jaren zijn er vijftien grote katachtigen uit Nijeberkoop overgebracht naar Zuid-Afrika.