Suzanne Schulting begint oppermachtig: "Ben weer beter geworden"

03 okt 2021 - 17:10

Suzanne Schulting is weer oppermachtig. De wereldkampioene shortrack laat dit weekend bij het begin van dit seizoen zien dat ze nog steeds bijna niet te verslaan is. Schulting won alle individuele afstanden op de Invitation Cup in het Thialf-stadion in Heerenveen.

Foto: Orange Pictures

Zaterdag pakte Schulting al de overwinning op de 500 en 1500 meter. Daar kwam zondag de 1000 meter bij. "Dat is elke keer weer een lekker gevoel. Ik kan zien dat ik ten opzichte van vorig seizoen weer stappen heb gemaakt. Ik denk dat ik stabieler en constanter ben en ja, daardoor ook beter."

De International Invitation Cup is voor shorttrackers de eerste test in het nieuwe seizoen. De Nederlandse selectie neemt het in Thialf op tegen buitenlandse toppers uit Italië, Hongarije, Duitsland, België, Frankrijk, Letland, Tsjechië en Canada.

Omdat de shorttrackers dit toernooi gebruiken als training op de wereldbekers, waar ze zich kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen van Beijing, wordt zo weinig mogelijk risico genomen wat het coronavirus betreft. Toeschouwers zijn daarom niet welkom.

De grootste concurrenten, zoals de Koreanen, waren er dit weekend niet bij. "Dat is het spannendste. Ik weet dat ik zelf goed ben, maar je weet nog niet wat dat je gaat brengen. Het zegt dat ik nu in heel goede doen ben. Ik benader een persoonlijk record dat ik heb gereden tijdens het WK in Dordrecht. En toen was ik in topvorm."

Suzanne Schulting over haar vorm:

De eerste wereldbekers in Azië zijn straks de eerste momenten waarop Schulting zichzelf vergelijken kan met de wereldtop. "Daar kijk ik heel erg naar uit. Dit is een mooie start. Zo word ik sterker en dat is gewoon lekker."

500 meter vrouwen

1 Suzanne Schulting

2 Arianna Fontana (Ita)

3 Martina Valcepina (Ita)

B-finale

1 Rianne de Vries

1000 meter vrouwen

1 Suzanne Schulting

2 Petra Jaszapati (Hon)

3 Selma Poutsma

4 Rianne de Vries

1500 meter vrouwen

1 Suzanne Schulting

2 Arianna Fontana (Ita)

3 Xandra Velzeboer

6 Rianne de Vries

Sjinkie Knegt had een mindere dag. Zondag werd hij direct in de kwartfinale uitgeschakeld. Hij kwam als tweede over de finish, maar hij kreeg een penalty.

"Als iemand mij kan vertellen waarom ik die penalty kreeg, dan zou dat heel mooi zijn. Maar ik heb geen idee. Die Let ging onder mij door. Ik denk dat het daarmee te maken had. En nee, ik ben niet bij scheidrechter Gjalt Biesma geweest. Daar valt niet mee te communiceren."

Knegt: "Organisatie is amateuristisch"

Zaterdag pakte Sjinkie wel brons op de 1500 meter, maar werd uitgeschakeld in de halve finale van de 500 meter. "Ik ben wel goed bezig. Maar ik wist ook wel dat de vorm er vandaag niet uit zou komen. Ik loop alleen tegen wat achterlijke flaters aan."

Bij de 1500 meter deed het rondebord het niet. "Zo amateuristisch." En bij de laatste ronde klonk de bel niet voor de laatste ronde niet. Daardoor reed Knegt de laatste ronde niet volledig door. "Het gaat wel om een serieuze wedstrijd. Als ze niet eens kunnen aftellen, zegt dat wel wat over het niveau van de organisatie en de scheidsrechter."

Sjinkie Knegt hoopt op wereldbekerdeelname:

(Advertentie)
(Advertentie)