Potmarge in Buro de Vries: rondleiding door de groene long van Leeuwarden

03 okt 2021 - 11:44

De Potmarge is een bijzonder stukje Leeuwarden. De komende weken schijnen we in het programma Buro de Vries ons licht over het riviertje. Deze keer lopen we samen met Peter de Haan door het gebied.

Potmarge in Buro de Vries:

De Potmarge is een soort groene oase in de stad. De gemeente heeft de inwoners van Leeuwarden gevraagd om ideeën in te leveren om het gebied rond het riviertje de Potmarge nog fraaier te maken. De geschiedenis van het gebied is al net zo bijzonder.

Foto: Simone Scheffer

Peter de Haan is een echte Huzumer. Hij is actief in de doarpskerk van Huizum, het dorp dat opgeslokt is door Leeuwarden en dat aan de Potmarge grenst. De Haan is dol op 'zijn achtertuin ', het Potmarge-gebied.

Foto: Simone Scheffer

De Potmarge ligt tussen Huizum en de stad in. In Huizum staat een standbeeld van De Gardernier. Dat verwijst naar de geschiedenis van de Potmarge. Volgens Peter de Haan hoort de Potmarge echt bij Huizum.

Verscholen achter de bomen aan de Potmarge ligt Villa Vaartzicht - Foto: Simone Scheffer

De Potmarge heeft zijn oorsprong als afwateringsriviertje richting de Middelzee en was de grens tussen de stad en het buitengebied.

In de 17de en de 18de eeuw was het gebied domein van rijke Leeuwarders die er hun 'buitentuinen' hadden. Maria Louise van Hessen Kassel (Marijke Meu) de vrouw van prins Johan Willem Friso had daar ook haar 'lusthof'. Daar is nu niets meer van over. Voetbalvelden domineren er nu het uitzicht.

Foto: Simone Scheffer
(Advertentie)
(Advertentie)