Van de Seine naar Kootstertille: skûtsje Nooit Gedacht is thuis

01 okt 2021 - 19:08

Na 120 jaar is het skûtsje Nooit Gedacht na een lange reis terug op de plek waar het gemaakt werd: Kootstertille. Het skûtsje is geschonken door de Franse eigenaars. In Parijs lag het skûtsje in de Seine as Bed & Breakfast.

Bart Koen ziet het skûtsje terug waarop hij is geboren:

In 1901 werd het skûtsje in Kootstertille op een werf gebouwd. Van vrachtschip werd het een woonboot, en van woonboot werd het een bed & breakfast. Na vele omzwervingen belandt het skûtsje in Parijs, daar heeft het de naam Lady Lise gekregen. Maar Achtkarspelen krijgt het skûtsje terug.

Het schip word gerestaureerd bij het Beurtschip in Drogeham en krijgt een nieuwe functie. Daar wordt er een project van gemaakt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Emotioneel

Voor Bart Koen was het moment dat het skûtsje voor het eerst de werf in Kootstertille in kwam emotioneel. Koen werd in 1946 geboren op het skûtsje de Nooit Gedacht. Nadat zijn vader het schip in de jaren '60 van de hand deed heeft hij het skûtsje nooit meer terug gezien.

Koen had de tranen in de ogen toen bij Haitsma Beton het schip aan de wal werd gebracht. "Dat ik het schip ooit weet zou zien.. Dat had ik 'Nooit Gedacht'.

Trefwoorden: 
Skûtsje Nooit Gedacht
(Advertentie)
(Advertentie)