Informatieavond over noodopvang WTC Leeuwarden trekt nauwelijks bezoekers

De informatieavond over de komst van een noodopvang in het WTC Expo trok donderdagavond kwalijk bezoekers. Een tiental mensen kwam langs met vragen of om zich aan te melden als vrijwilliger.
© Omrop Fryslan, Hayo Bootsma
Het is de bedoeling dat er op korte termijn 600 vluchtelingen worden gehuisvest. Het gaat om tijdelijke opvang van zes maanden. Dat kan met nog eens zes maanden worden verlengd.
Met de donkere dagen zo voor de deur ga je dan toch anders uit het raam kijken.
Buurtbewoner Jan de Jong
"Wat ze hier zeggen is toch dat het allemaal goed onder controle is en dat er weinig kans is dat er wat gebeurt." Toch heeft buurtbewoner Jan de Jong zijn zorgen: "Ik vroeg of ze 's avonds ook over straat mogen. Ja, dat mag zeiden ze. Nou met de donkere dagen zo voor de deur ga je dan toch anders uit het raam kijken. De rust is wat uit het hoofd weg."

Mix

Een andere buurtbewoner wil weten wat voor mensen nou precies komen. "Het zal gaan om een mix", zegt Benny Schonewille van het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.
"Vooral gezinnen maar ook alleenstaanden. Denk dan aan mannen en vrouwen. We kijken bij de gezinnen nog naar wat past. Moet je hier bijvoorbeeld wel jonge baby's onderbrengen?"
Op 20 oktober krijgt het COA de sleutel van de hal in het WTC Expo. Dan wordt meteen begonnen met het opbouwen van de noodopvang. Schonewille: "Omdat het gaat om noodopvang willen we dat snel klaar hebben. Denk dan aan één, maximaal twee weken later dat de eerste vluchtelingen aan gaan komen."

Steun uit de buurt

Dat er kwalijk mensen op de bijeenkomst af komen, geeft Schonewille gemengde gevoelens. "Aan de ene kant hoor ik graag waar de angst zit, of de vragen. Dan kun je ze beantwoorden en mensen misschien geruststellen. Het geeft aan de andere kant ook aan dat mensen het wel goed vinden en er geen moeite mee hebben."
Uit de buurt zelf komt ook steun. Het wijkpanel Vosseparkwijk wil weten welke kinderen er komen. Ze willen net als het wijkpanel eerder in 2015 deed 'kluspakketjes' maken, zodat ze wat hebben te doen.

Permanente locatie

Het COA is in Leeuwarden op dit moment nog op zoek naar een permanente locatie voor de opvang van asielzoekers. Die zoektocht heeft tot nu toe niets opgeleverd.
Burgemeester Sybrand Buma vindt ook dat die twee zaken moeten worden gescheiden: "Ik heb tegen het COA gezegd dat ze vooral door moeten gaan met die zoektocht, maar dat het niet zo kan zijn dat beide tegelijkertijd open zijn. Daar hebben wij als gemeente de capaciteit niet voor. Dus een permanente locatie komt er niet voordat de noodopvang weg is."