Oppositie in Leeuwarden niet tevreden met begroting: "Dit college is uitgeregeerd"

30 sep 2021 - 21:50

De oppositie van de gemeente Leeuwarden is niet tevreden over de begroting van 2022. "Teleurstellend", zo typeert Otto van der Galiën van Lijst058 de financiële plannen voor volgend jaar.

"Het is duidelijk dat dit college is uitgeregeerd, het is vlees noch vis", zegt Van der Galiën over de begroting. "Dat vinden we zeer teleurstellend. Er zijn problemen, die moet je dan ook nu aanpakken en niet uitstellen."

Meer investeren in onderhoud

Van der Galiën wijst daarbij op het achterstallig onderhoud van de wegen, vooral de fietspaden. "Als je kijkt naar de staat van onderhoud, dan is er ontzettend veel te doen. Had daar nu een slag in gemaakt", wenst Van der Galiën.

Dat de wegen te wensen overlaten, is ook bij wethouder financiën Hein Kuiken duidelijk. "Bij tussentijdse schouwen is gebleken dat we op een aantal plekken niet aan de eisen voldoen."

Hoewel er 5,5 miljoen euro extra in onderhoud wordt gestoken, vindt Jan-Willen Tuininga van de FNP dat niet genoeg. "We hebben zo vreselijk veel meldingen gekregen van trottoirs die eruit liggen, dat constateert de burger meteen."

Geld verdelen

Er is veel geld in kas, maar Tuininga verwacht dat de komende jaren niet veel geïnvesteerd gaat worden. "Ruimte voor mooie dingen is er de komende jaren niet. Er zijn genoeg zaken die we willen veranderen, dan moet je het geld anders verdelen."

"We roepen al jaren dat de woningbouw in de dorpen vorm moet krijgen. Dat geldt ook voor de groenvoorzieningen. Waar liggen de prioriteiten?", vraagt Tuininga zich af.

Geen bezuinigen

Goed nieuws is er ook, zegt wethouder Kuiken. "Als je kijkt naar de afgelopen jaren, heeft Leeuwarden voor twintig miljoen moeten bezuinigen. Dat hoeft nu voor het eerst in lange tijd niet."

Waar andere gemeenten nog steeds moeten bezuinigen, is dat in Leeuwarden dus niet het geval. "We hebben al heel erg de tering naar de nering moeten zetten, wellicht dat nu bijdraagt dat we er goed voorstaan", verklaart Kuiken.

'De boel moet over de kop'

Lijst058 hoopt nog wat dingen te kunnen veranderen aan de begroting, vooral op het gebied van de fietspaden. Tuininga verwacht dat dat niet lukt. "De verkiezingen komen eraan, dus amendementen zullen niet worden aangenomen."

Maar, er komt een tweede kans: bij het aantreden van een nieuwe coalitie zullen er dingen veranderen. "Dan moet de boel toch over de kop", voorspelt Tuininga.

Trefwoorden: 
gemeente Ljouwert begroting
(Advertentie)
(Advertentie)