Walrus aan de wal in Harlingen: "Belangrijk dat ze rust krijgt"

De walrus die onlangs is gezien bij Schiermonnikoog, ligt nu aan de wal bij Harlingen. Ze is daar aan het rusten.
De walrus trekt veel bekijks:
Deskundigen van Zeehondencentrum Pieterburen en SOS Dolfijn gaan ervan uit dat het om dezelfde walrus gaat die eerder is gezien bij Schiermonnikoog.
Dat een walrus in de Friese wateren zwemt, is bijzonder. Toen ze tien dagen geleden werd gezien bij Schiermonnikoog, was het voor het eerst in 23 jaar dat een walrus was gezien in Nederland.
De walrus is gewond aan de voorpoten, sommige Harlingers maken zich er zorgen over. Dat is niet nodig, zegt Sander van Dijk van Zeehondencentrum Pieterburen. "Een poosje geleden werd ze gezien bij Duitsland. Toen waren de wonden verser. Nu lijken de wonden te helen."
Het trekt bekijks, maar het is belangrijk dat ze rust krijgt.
Sander van Dijk (Zeehondencentrum Pieterburen)
Het gebied in Harlingen is afgezet, ervoor te zorgen dat de walrus met rust gelaten wordt. "Het trekt bekijks, maar het is belangrijk dat ze rust krijgt."

Tot en met Spanje

Al maanden worden walrussen op bijzondere plekken gezien. Zo werd ook een jong walrusmannetje bij Ierland en Engeland gespot. "Dat mannetje heeft langs de hele westkust van Europa gezwommen, tot en met Spanje", zegt Van Dijk. "Een heel mooi verhaal. In Ierland begon-ie zelfs op bootjes te kruipen."
Het mannetje raakte op een gegeven moment buiten beeld, maar dook later op in IJsland. "We hopen ook dat dit vrouwtje uiteindelijk noordelijker gaat, maar het zou kunnen dat ze eerst ook verder naar het zuiden trekt."
Dat de walrussen zo ver zuidelijk worden gezien, is opmerkelijk. Er zijn diverse populaties walrussen op de wereld, bijvoorbeeld boven Scandinavië en bij Groenland. Maar in de praktijk verlaten walrussen het poolgebied nooit. Ze kunnen wel lange afstanden zwemmen.
Richard Bijman van de dierenambulance vertelt over de walrus:
Waarom sommige walrussen zo ver afzakken is niet bekend. Het zou kunnen zijn dat ze op zoek zijn naar eten, maar ook dat ze gedesoriënteerd zijn door scheepslawaai, zegt onderzoeker Sophie Brasseur van de universiteit fan Wageningen eerder.
Ze hoopt ook dat mensen de walrus niet gaan opzoeken. "Ik zou genieten van de beelden die toevalligerwijs gemaakt worden en er niet met z'n allen bovenop duiken. Laat de Waddenzee met rust. De kans dat hij verdwijnt als er allemaal mensen zijn is alleen maar groter."