Waadhoeke wil arbeidsmigranten dichter bij het werk laten wonen

29 sep 2021 - 21:15

Het moet mogelijk zijn om arbeidsmigranten dicht bij hun werk, zoals bij kassen, te laten wonen. Dat kwam naar voren in een evaluatie die de gemeente Waadhoeke liet uitvoeren na het huisvesten van arbeidsmigranten.

Een man aan het werk in een kas - Foto: ANP

In Waadhoeke mag één procent van het dorp gereserveerd worden voor arbeidsmigranten. "Maar wij weten ook dat de druk op de woningmarkt hoger wordt", legt wethouder Nel Haarsma uit. "Dus als je dan toch grootschalige maatwerkvoorzieningen kunt maken, dan is de druk er op de dorpen er een beetje af."

Grotere woonvoorzieningen

Lang niet in alle dorpen heeft een grotere woonvoorziening kans van slagen. "We hebben dit in meerdere dorpen geprobeerd, maar we konden niet overal rekenen op draagvlak van de bewoners. Er zijn informatieavonden georganiseerd, dat is goed, maar mensen zeiden: 'om ons hoeft het niet'. Die keuze hebben we gerespecteerd."

Op andere plekken wil het juist wel, concludeert Haarsma. "In Sint-Jabik is gezegd: de aardappelbeurs staat er anders maar, dus arbeidsmigranten kunnen er wel wonen."

Wethouder Nel Haarsma van Waadhoeke

Het bij elkaar plaatsen van arbeidsmigranten bij het werk heeft zijn voordelen, geeft de wethouder aan. "Los in dorpen kunnen ze zich ook eenzaam voelen. Maar bij kassen hebben ze bijvoorbeeld elkaar en wonen ze dicht bij het werk."

Maatwerk

De provincie kijkt ook positief naar de plannen, zegt Haarsma. "Eerder hadden we maximaal vijftig mensen in het buitengebied vastgesteld, dat is wel omhoog gebracht. Maak er maatwerk van en ga met de omgeving in gesprek, zo is besloten. De provincie zegt ook dat ze er op een positieve manier naar willen kijken."

Van illegaal wonen is volgens haar niet veel sprake, maar het blijft wel moeilijk om arbeidsmigranten in beeld te hebben. "Arbeidsmigranten die hier kort werken, hoeven zich de eerste vier maanden niet te registeren. Zo is dat landelijk geregeld, maar dat betekent wel dat je er niet echt zicht op hebt." Haarsma schat in dat dit voor 70 procent van de arbeidsmigranten geldt.

(Advertentie)
(Advertentie)