Vakantieparkplan: permanente bewoning aanpakken, maar leegstand beperken

28 sep 2021 - 18:47

Het nieuwe actieprogramma Vitale Vakantieparken beschrijft de problemen en mogelijkheden van vakantieparken. De spreiding van toeristen en de bestrijding van permanente bewoning van vakantiewoningen spelen een belangrijke rol in deze plannen.

Veel te doen rondom bewoning op vakantieparken

In deze tijd van woningnood is permanente bewoning van recreatiewoningen een actueel thema. Het Rijk heeft deze maand handvatten opgesteld voor gemeenten die daarmee worstelen.

Ooststellingwerf: bijna 500 vakantiewoningen altijd bewoond

Wethouder Marian Jager van Ooststellingwerf vertelt dat haar gemeente in 2017 en 2019 onderzoek heeft gedaan naar het permanent bewonen van vakantieparken. "Het bleek dat 489 woningen op vakantieparken permanent worden bewoond. Zes van de dertien parken kan eigenlijk als niet-vitaal worden beschouwd. Dat is een behoorlijk groot aandeel", concludeert Jager.

Afglijden voorkomen

De gemeenteraad spoorde al aan op actie, maar Ooststellingwerf haakt ook graag aan bij het project van de provincie dat voor 2022-2023 is opgezet.

Het college van Ooststellingwerf heeft besloten voorlopig in te zetten op parken waar nog een risico is op permanente bewoning. "We hebben niet de mankracht om op alle parken actief te handhaven. Maar daar waar een nieuw park is, willen we voorkomen dat de situatie afglijdt", legt Jager uit.

Wethouder Marian Jager van Ooststellingwerf

De wethouder ziet ook wel dat sommige woonsituaties op parken al lang bestaan. "Dus wij hebben gezegd: als we met dit project starten, beginnen we bij een park dat nog behoorlijk vitaal is."

De Hildenberg in Appelscha

Dat wordt het vakantiepark Buitenplaats De Hildenberg in Appelscha. Jager: "Wij willen graag dat daar geen verslechtering optreedt. Daar doen we ervaring op en daarmee kijken we wat voor vervolgstappen we op andere parken zetten."

Buitenplaats De Hildenberg in Appelscha - Foto: Omrop Fryslân

Het park heeft zelfs gevraagd om handhaving. "Dat houdt in dat de mensen bericht krijgen dat ze maximaal zes maanden op het park mogen verblijven. Dat zullen we actief controleren. Is men er daarna nog, dan volgt een waarschuwing, enzovoort. Stap voor stap moet het park weer vitaal worden."

Dat is belangrijk, vindt Jager. Mede omdat het park van plan is om met 33 woningen uit te breiden.

Foto: Omrop Fryslân

Wel zegt de wethouder met nadruk dat 'maatwerk' mogelijk moet blijven. "Bij schrijnende situaties kunnen we altijd kijken hoe we elkaar tegemoet kunnen komen." Maar wat de andere gevallen betreft, zou het mooi zijn als permanente bewoning verdwijnt. "De verblijfsrecreatie is toch een belangrijke tak voor onze gemeente."

Vaste staanplaatsen verdwijnen

Het is niet te voorkomen dat er de komende jaren honderden vaste staanplaatsen op campings zullen verdwijnen. Dat staat ook in het actieprogramma Vitale Vakantieparken.

Toeristische organisaties en overheden zijn druk bezig met een gezonde recreatieve sector in Fryslân. Spreiding van toeristen over het gehele jaar is één van de zaken waar de sector op zou moeten inzetten.

"Wij vinden het belangrijk dat de vakantieparken beschikbaar zijn voor toeristen en dat de eigenaren het niet alleen voor zichzelf houden", zegt Martin Cnossen van toerisme-organisatie Merk Fryslân. "Zo kunnen we het hele jaar door toeristen stimuleren om hier te komen. Verder komen er steeds wisselende toeristen hier huisjes huren bij voldoende cultuuraanbod, natuurbeleving en ook duurzaamheid van de accommodaties. Zo wordt een stabiele sector met werkgelegenheid gecreëerd."

Vakantiewoningen zoveel mogelijk gebruiken

Volgens Merk Fryslân kunnen alleen regels ervoor zorgen dat eigenaren hun woningen voor toeristen beschikbaar houden. "De eigenaar zou eigenlijk een verplichting moeten hebben om het ook te verhuren", zegt de directeur.

Directeur Martin Cnossen van Merk Fryslân - Foto: Omrop Fryslân

Cnossen: "We zien het ook op de Waddeneilanden. Woningen worden gekocht door mensen met voldoende geld. Die bouwen daar een prachtig nieuw huis voor zichzelf en zitten daar dan twee weken per jaar en vijftig weken staat het leeg. Dan doet het dus niets meer, economisch gezien, voor de omgeving."

(Advertentie)
(Advertentie)