OM eist 18 jaar cel in hoger beroep voor moord op Chinese huurbaas in Leeuwarden

Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep 18 jaar cel tegen een man van 27 jaar uit China. Hij wordt ervan verdacht dat hij twee jaar geleden in Leeuwarden zijn 27-jarige huurbaas, eveneens uit China, heeft vermoord. De verdachte was veroordeeld tot een celstraf van 12 jaar.
Het appartement aan de Gerbrandyweg waar het slachtoffer werd gevonden © Kappers Media
Het lichaam werd halverwege juli 2019 gevonden in een appartement aan de Gerbrandyweg in Leeuwarden. Het slachtoffer lag in een dichte slaapkamer, verpakt in vuilniszakken en onder een stapel kleding.
De verdachte had in Fryslân gestudeerd en huurde een kamer van het slachtoffer. Volgens het Openbaar Ministerie had de huurder een forse huurachterstand en had hij dus geld nodig. Na de moord had hij dat plotseling.
De rechtbank Noord-Nederland veroordeelde de verdachte vorig jaar tot een celstraf van 12 jaar voor doodslag, diefstal van ruim 5.000 euro en witwassen.

OM: moord, geen doodslag

Het OM ging in hoger beroep. Ze waren het niet eens met de rechtbank dat er 'alleen' sprake was van doodslag, geen moord. Daarom vindt de officier van justitie dat een te lage straf is opgelegd. Justitie had in eerste instantie ook achttien jaar geëist.
De officier van justitie in het hoger beroep, de advocaat-generaal, vindt dat er sprake is van moord. Er was een motief om de huurbaas te vermoorden, omdat de verdachte financiële problemen had. Bovendien had de verdachte goed nagedacht over zijn plan om het slachtoffer te vermoorden en het lijk te verstoppen.
Het kan niet worden gezegd dat sprake was van een ogenblikkelijke gemoedsopwelling bij de verdachte.
De advocaat-generaal
Volgens de advocaat-generaal was het geen toevallig bezoek van de verdachte aan het slachtoffer in de nacht van 1 op 2 juli 2019. "Als ik daarbij ook in ogenschouw neem dat het slachtoffer bij het aantreffen was gekleed in een T-shirt en een onderbroek, dus vermoedelijk de kleding waarin hij gewoonlijk sliep, kan niet worden gezegd dat sprake was van een ogenblikkelijke gemoedsopwelling bij de verdachte."
De politie aan de Gerbrandyweg © Anton Kappers
Een moordwapen is nooit gevonden. De advocaat-generaal heeft het 'sterke vermoeden' dat het gaat om een halter van 2 kilogram. "Waarom verdachte tot de aanschaf is overgegaan en waarom hij deze na een paar dagen heeft weggedaan, blijft vaag. Opvallend daarbij is dat de verdachte al een paar dagen daarvoor, op 28 juni 2019, op het internet heeft gezocht naar dit voorwerp."
Het Leeuwarder gerechtshof doet over twee weken uitspraak in het hoger beroep.