Leeuwarder horeca wil centraal controlepunt voor coronatoegangsbewijzen

28 sep 2021 - 12:25

In Leeuwarden moet een controlepost komen voor mensen die op stap willen. Dat is het plan van de Leeuwarder horecasector.

Er zou een corona-controlepunt moeten komen:

Stappers zouden bij de controleposten hun QR-code moeten tonen om toegang te krijgen tot de kroegen. Dan hoeft er aan de deur niet meer gecontroleerd te worden.

Sinds afgelopen weekend is een QR-code verplicht voor mensen die bijvoorbeeld naar een kroeg willen. Sommige horecazaken zijn daar principieel op tegen, maar een veel grotere groep heeft niet genoeg personeel om controles aan de deur uit te voeren.

"Bovendien stonden er afgelopen weekend lange rijen voor de cafés", zegt Ton Eijer. Hij is voorzitter van de Leeuwarder afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland. "Dit zou wat meer rust geven."

Stempel of polsbandje om gezondheid aan te tonen

Om zulke problemen te omzeilen zouden stappers bij toegang tot het uitgaansgebied een stempel of polsbandje moeten krijgen, als ze met een QR-code aan kunnen tonen dat ze gevaccineerd, getest of hersteld zijn.

In de rij op het Ruiterskwartier in Leeuwarden - Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte

De Leeuwarder horeca kijkt daarbij naar bijvoorbeeld Breda en Alkmaar. Daar is zo'n systeem afgelopen weekend al gebruikt. Burgemeester Depla van Breda noemt het een succes. In die stad zijn zaterdag 6.700 bandjes uitgereikt.

"Het is duidelijk gebleken dat je op deze manier de druk op de horeca en op andere plaatsen waar veel mensen tegelijk naar binnen wilden, enorm kunt verminderen", zegt Depla in het AD.

In Alkmaar werken ze met stempels. Dat kun je ook niet doorgeven.

Ton Eijer

Eijer ziet het dus ook wel zitten. "In Alkmaar werken ze met stempels. Dat kun je ook niet doorgeven. En zo doe je op een centrale plek de controle voor de QR-codes. Dat zou op het Zaailand kunnen, bij de Harmonie of op de Nieuwestad. Daar moeten we dan even naar kijken."

Op meer plekken

Als het systeem wordt ingevoerd in Leeuwarden en een succes is, dan willen andere plekken in Fryslân volgen. Woensdag hebben de Leeuwarder en de Friese afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland een overleg met burgemeester Buma van Leeuwarden.

Volgens Eijer zou het dit weekend al in Leeuwarden ingevoerd kunnen worden. "Zo'n systeem met stempels of bandjes kun je eenvoudig bestellen. Dan moet je nog een locatie vinden voor het controleren, maar ik denk dat je dit heel snel kunt regelen."

(Advertentie)
(Advertentie)