Wijnjewoude loopt warm voor energiebesparing

27 sep 2021 - 18:37

Zeker 130 van de in totaal 850 huishoudens in Wijnjewoude maken al gebruik van een speciale cheque om energie te besparen. Wijnjewoude is een proefproject van het Ministerie van Binnenlandse Zaken

Isolatie - Foto: ANP

Alle huishoudens in het dorp krijgen in april een cheque van tweeduizend euro. Dat mag naar eigen inzicht uitgegeven worden.

Het ministerie heeft in totaal 4,3 miljoen euro beschikbaar gesteld. Met dat geld moet worden geprobeerd het dorp op termijn aardgasvrij en energieneutraal te krijgen.

Andere keuzes

Waar mensen in het begin met name kozen voor de aanschaf van zonnepanelen, wordt er nu meer geïnvesteerd in betere isolatie en warmtepompen, zegt Janny Jansma van Wijnjewoude Energie Neutraal (WEN).

"Nu zie je toch dat er andere keuzes gemaakt worden. Dat heeft ook te maken met voorlichting."

De doelstelling van WEN is dat Wijnjewoude in 2025 energieneutraal is. Jansen is ervan overtuigd dat dat mogelijk is.

Kijk hier naar de reportage:

Jansma is blij dat 130 gezinnen de cheque nu al verzilverd hebben. "Je ziet dat er een vibe ontstaat in het dorp."

"Mensen steken elkaar aan in hun enthousiasme. Dat is de bedoeling ook want zoiets in een dorp moet vanuit de gemeenschap zelf komen. Dat moet je niet opleggen. Wij richten ons op de mensen, niet op de huizen."

Huurders

Voor huurders is de regeling anders. Zij kunnen 500 euro besteden aan bijvoorbeeld een energiezuinige wasmachine. De rest moet in samenwerking met de verhuurder uitgegeven worden aan verduurzaming.

Jelke Nijboer is druk bezig dat voor elkaar te krijgen. Met een groep bewoners wil hij met woningbouwcorporatie Elkien om tafel om te kijken wat mogelijk is.

"Hier moet echt wat worden gedaan aan isolatie. Ik heb het zelf wel aardig op de rit, maar ik weet dat er in huizen om mij heen echt veel kan worden bespaard."

(Advertentie)
(Advertentie)