Druk en gezellig in Leeuwarden op eerste stapavond zonder anderhalve meter

De eerste uitgaansavond zonder anderhalve meter en met de verplichte corona-check-app aan de deur heeft geen problemen opgeleverd. Dat is de conclusie na de eerste avond dat de kroegen weer open mochten zonder een maximumaantal bezoekers en met live-muziek. En iedereen kon weer dansen.
De sfear siet der goed yn op earste stapjûn yn Ljouwert sûnder oardel meter © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De stappers vinden de corona-app absoluut geen probleem. "Het voelt heel veilig", zegt een meisje tegen Omrop Fryslân. Om twaalf uur was het erg druk in het uitgaansgebied van Leeuwarden. De cafés gingen dicht en iedereen stond buiten.
Verslaggever Auke Zeldenrust ving de reacties op: "De sfeer was opperbest. Het kon niet beter. We mogen weer na zo'n lange tijd. Dat was lang geleden", zei een van de stappers.
Druk mij maar zo'n staaf in m'n neus."
Stapper in Leeuwarden vindt testen van tevoren geen probleem
"Vaccineren is de oplossing. Ik heb zelfs vanmiddag nog een testje gedaan. Geen probleem. Druk mij maar zo'n staaf in m'n neus", zei diezelfde man.
Het mooiste was dat ze niet meer hoeven te zitten, zegt weer een andere stapper. Lekker weer de kroeg in, lekker staan en schuren en dansen met zijn allen.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Verslaggever Auke Zeldenrust in gesprek met de stappers
Van tevoren was er bij de café-eigenaren veel weerstand over de verplichting van de corona-check-app. Ook de sluitingstijd van 12 uur willen zij niet. Toch kijkt Ton Eijer, eigenaar van café Scooters en voorzitter van de Horecabond Leeuwarden, terug op een geslaagd eerste vrije stapavond.
Mensen blij, gezellig, dansen, volle bak het is een mooi feest.
Ton Eijer, eigenaar van café Scooters en voorzitter van Horecabond Leeuwarden
Het is even wennen met de corona-app. De horeca is er niet blij mee, maar als het op deze manier weer kan, moet het maar, zegt Eijer: "Mensen blij, gezellig, dansen, volle bak het is een mooi feest."
Eijer snapt dat sommige horecaondernemers niet willen meedoen aan de corona-app. "Het is toch weer een belemmering van je vrijheid. We verkopen gezelligheid. De functie van controle ligt niet bij ons, vinden we. Maar het moet. Op veel plaatsen is de check-app alweer afgeschaft. Misschien moeten we er een paar weken mee werken en dan hopen we dat het weer normaal is."
Als het goed gaat, zijn we er misschien met een paar weken wel weer vanaf.
Ton Eijer
Bij Scooters viel het mee met discussie aan de deur van mensen die naar binnen wilden zonder de verplichte QR-code op de corona-check-app. Discussie hebben je altijd, zegt Eijer. "Je kunt niet iedereen tevreden stellen. Er was bij ons een meisje dat zei: 'Ik kom hier al jaren.' Ik antwoordde: 'Het is niet anders. We moeten aan de regels voldoen. Als het goed gaat, zijn we er misschien met een paar weken wel weer vanaf. Dan kunnen we weer normaal doen."
De verplichte sluiting om twaalf uur ging redelijk goed. Eijer: "Mensen begrijpen dat het niet anders kan. Met wat ze nu al kunnen, zijn ze erg blij."