Strijdbare campagne Noord-Duitse partij SSW inspiratiebron voor FNP

Jetzt kommt der Norden (Het Noorden komt eraan). Met die slogan doet de Duitse regionale partij SSW zondag mee aan de verkiezingen voor de Bundestag, het Duitse parlement in Berlijn. De SSW is de partij van de Deense en de Friese minderheid in Sleeswijk-Holstein.
Campagne gebaseerd op de Vikinggeschiedenis. 'Wij zeilen naar Berlijn":
Ze voeren campagne met een Vikingschip als beeldmerk en volgens de Duitse media zou de partij een goede kans maken op een zit in de Bondsdag. Als dat lukt, zou dat historisch zijn. Het is voor het eerst in zestig jaar dat de SSW probeert om in de Bondsdag te komen. Vanwege de status van de SSW als politieke partij van minderheden is de partij uitgesloten van de drempel van 5 procent die voor alle andere partijen geldt.
Stefan Seidler, de SWW-lijsttrekker © ANP
In Sint-Annaparochie volgt Sijbe Knol fan de FNP de Duitse verkiezingscampagne op de voet. Hij hoopt van harte dat de missie van de SSW lukt. In november gaat hij met een groep jonge FNP'ers op werkbezoek naar Husum in Sleeswijk-Holstein om van de SSW-campagne te leren.
Knol geeft de SWW-partij een goede kans om de Bondsdag te halen. "Bij de laatste regionale verkiezingen hadden ze 49.000 stemmen. Voor een zit in de Bondsdag zijn 50.000 stemmen nodig, dus het moet zeker kunnen", zegt Knol.
De SSW-missie: met een vikingschip naar Berlijn © ANP
Noord-Fryslân in Duitsland is een plattelandsgebied waar vanouds veel mensen CDU stemmen. De SSW gaat ervan uit dat veel CDU-stemmers openstaan voor alternatieven, nu Angela Merkel de partij niet meer aanvoert.
De op de geschiedenis geïnspireerde campagne van de SSW valt in Duitsland wel op. Knol wil proberen om van de ervaringen van de SSW te leren. "Of ze het nu halen of niet, het is altijd interessant. Als ze het halen, willen we weten wat de succesfactoren zijn. Als het niet lukt, willen we weten waar het aan heeft gelegen."
Sijbe Knol van de FNP over de campagne van de Duitse zusterpartij SSW
Bij de FNP zal binnenkort een 'werkgroep Tweede Kamerverkiezingen' beginnen met onderzoeken of de partij aan landelijke verkiezingen kan meedoen. "Het is uiteindelijk aan de leden om daar een besluit over te nemen, maar we kijken er wel heel serieus naar. Als we meer bevoegdheid voor onszelf willen hebben, moeten we erbij zijn op de plek waar het debat wordt gevoerd en dat is best wel vaak in Den Haag."

Hoge energietarieven ondanks veel windturbines

In de campagne de SSW wijst erop dat de energietarieven in Sleeswijk-Holstein hoger zijn dan in de meeste andere deelstaten. De partij vindt dat onrechtvaardig, omdat in het noorden van Duitsland veel windenergie wordt opgewekt. Ook zou er in de noordelijkste deelstaat van Duitsland minder geld beschikbaar zijn voor ziekenhuiszorg dan in het zuiden.
De partij wil Duitsland verder ontwikkelen in de richting van een Scandinavische welvaartsstaat met een hoger minimumloon en hogere pensioenen. Als minderhedenpartij pleit de SSW uiteraard voor een betere bescherming van de minderheden. Die zou ook in de Duitse grondwet verankerd moeten worden.