'Staalslakken zijn niet nodig bij aanleg van wegen, zoals Centrale As'

24 sep 2021 - 18:23

Je hoeft geen staalslakken te gebruiken voor de aanleg van wegen. Het bespaart geld, maar het is niet per se noodzakelijk voor het ophogen van asfaltwegen. Dat stelt docent wegenbouw Meindert de Vries van ROC Friese Poort in Drachten. Volgens hem zijn er genoeg andere opties.

Foto: Provinsje Fryslân

Deze week werd duidelijk dat op een aantal plekken in de Centrale As, waar staalslakken gebruikt zijn, problemen zijn ontstaan. Metalen lekken in het water en er zitten scheuren in de weg. De provincie onderzoekt binnenkort wat de precieze oorzaak is en wie er verantwoordelijk is.

Soort goedkoop afval

De problemen met de slakken zijn maar op een paar plekken in de weg. Dat is niet gek, zegt De Vries: "Je gebruikt de staalslakken als ophoging. Het is eigenlijk afval en de opdrachtgever kan ervoor kiezen om het voor de weg te gebruiken.

Dat bespaart dan voornamelijk geld. Het is veel duurder om alleen zand te gebruiken.

Hangt af van opdrachtgever

Om de staalslakken heen komen weer andere lagen. Die zitten opgesloten tussen zand en een ander metaal dat gebruikt wordt voor de fundering. Op sommige plekken wordt het verpakt in folie. "Dat is niet overal zo", zegt De Vries. "Dat hangt ook weer van de wensen van de opdrachtgever af."

De Centrale As - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Dat er scheuren en hobbels ontstaan zijn op plekken met staalslakken hoeft niet door het materiaal te komen. De Vries: "Het is vooral de grond die werkt. Als je een weg aanlegt, doe je akoestisch onderzoek. Het kan best zo zijn dat de grond een meter verderop een andere structuur heeft. Dan is het de grond die het werk doet en niet het materiaal."

De Vries denkt dat de slakken hun langste tijd gehad hebben: "Het is een keuze van de overheid om ze te gebruiken. Dat hoeft niet, want er zijn genoeg andere opties."

Vragen aan Gedeputeerde Staten

De Statenfractie van GroenLinks heeft ondertussen vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. De partij wil weten waarom er niet overal beschermfolie is gebruikt. Ze willen zo snel mogelijk duidelijkheid hebben wat de milieuschade precies is.

(Advertentie)
(Advertentie)