GGD over loslaten anderhalve meter: "Betekent niet dat we er vanaf zijn"

24 sep 2021 - 13:18

Margreet de Graaf, directeur van GGD Fryslân, zegt dat het loslaten van de anderhalve meter afstand niet betekent "dat we er al helemaal vanaf zijn". Ze zegt dat het belangrijk blijft om de verspreiding van het virus te vertragen.

Margreet de Graaf van GGD Fryslân - Foto: Omrop Fryslân

Op 25 september wordt de anderhalve meter losgelaten. GGD Fryslân heeft nog steeds zorgen over het verloop van de besmettingen na deze datum. "De anderhalve meter gaat eraf, maar dat betekent niet dat we helemaal af zijn. Het blijft belangrijk om goed handen te wassen, te niezen in je elleboog, geen handen geven. Het is nog steeds belangrijk om de verspreiding te vertragen", zegt directeur Margreet de Graaf.

Testen voor toegang

Vanaf morgen moeten mensen een QR-code laten zien in de horeca, maar veel mensen weten niet je testen voor toegang niet doet bij de GGD. "Wij krijgen er nog veel vragen over."

Margreet de Graaf, directeur van GGD Fryslân

"GGD is vooral voor testen van medisch oogpunt uit. Als je klachten hebt, op de vijfde dag uit quarantaine wilt, dan kun je naar ons toe komen, dat is echt voor de virusbestrijding", vertelt de Graaf.

Als je niet gevaccineerd bent en erop uit wilt, moet je langs bij een locatie van Open Nederland. "Testen voor horeca, bioskoop, Cambuur, dat is anders, dat is Testen voor Toegang. Dat is van de Stichting Open Nederland."

Noardeast-Fryslân

In Noardeast-Fryslân was de besmettingsgraad de afgelopen week hoog. "Het valt op. Relatief gezien hebben ze de hoogste besmettingsgraad van Nederland. We zien daar clusters in de horeca, in het onderwijs en na dorpsfeesten. We hopen niet dat Noardeast-Fryslân een voorbode wordt voor de rest van Fryslân."

(Advertentie)
(Advertentie)