Twee 'Boarnsters' bundelen levensverhalen van 75 dorpsgenoten in dik boek

24 sep 2021 - 07:40

Een dik boek met de titel As ik de toer mar sjoch is er gemaakt van de levensverhalen van 75 inwoners van Aldeboarn. Het boek van meer dan vierhonderd bladzijden verschijnt zaterdag in een oplage van duizend exemplaren.

Schrijfster Janny van der Heide - Foto: Omrop Fryslân

Burgemeester Tjeerd van der Zwan van de gemeente Heerenveen zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen en aansluitend schenken aan de Aldheidskeamer van Aldeboarn. De titel is geen toeval. Veel inwoners voelen zich thuis zodra ze de bekende toren van Aldeboarn zien.

Uren praten

Janny van der Heide en Bert Witteveen uit Aldeboarn hebben met veel plezier aan het boek gewerkt. Oud-veehouder Witteveen leerde door de interviews zijn dorpsgenoten nog veel beter kennen. "Ik ben overal zeer gastvrij ontvangen. We hebben vaak uren zitten praten, ook wel met een drankje erbij als het wat later werd. Ik moet zeggen dat ik dat wel een beetje mis, nu het boek klaar is."

Van der Heide probeerde de interviews wat meer diepte te geven door ook te vragen naar de zin van het leven. Dat leverde weleens stilt op, maar ook een verscheidenheid aan mooie en nieuwsgierige antwoorden. Een interview waaraan ze met genoegen terugdenkt, is het bijzondere levensverhaal van Helga Folkertsma, de vrouw van de bekende inwoner schoolmeester en componist Paulus Folkertsma.

Het kan confronterend zijn als je eigen levensverhaal zwart op wit staat.

Janny van der Heide, schrijfster

Het duo heeft geprobeerd om zo zorgvuldig mogelijk te werken. De 75 geïnterviewde dorpsbewoners kregen het interview te lezen en aansluitend ook ruim de tijd om eventuele wijzigingen door te geven. De confrontatie met de eigen levensverhalen maakte bij sommigen wel de nodige emoties los.

"Ik heb wel bij vijf mensen meegemaakt dat hen de tranen in de ogen sprongen. Het kan confronterend zijn als je eigen levensverhaal zwart op wit staat. Maar de meeste mensen vonden het bijzonder en mooi dat ze werden gevraagd", vertelt Van der Heide.

Voor het boek zijn meer oudere dan jongere dorpsbewoners ondervraagd. De bekende topsporters Jorrit Bergsma en Daan Breeuwsma staan indirect in het boek, want Jorrits moeder en Daans vader werden ook geïnterviewd.

Schrijver Bert Witteveen - Foto: Omrop Fryslân

Het stond voor Witteveen van tevoren vast dat het een Fries boek zou worden. "Dat kan niet anders. Als je zoiets in het Nederlands doet, dan is het niet eigen." Ook alle interviews werden in het Fries afgenomen, op één na. Dat laatste gesprek is, met toestemming van de ondervraagde persoon, vertaald in het Fries.

Witteveen omschrijft Aldeboarn als een hecht dorp. "De gondelvaart speelt daar zeker een rol in, want die zorgt er voor dat de meest uiteenlopende mensen samen aan de slag gaan om de mooiste gondel van het jaar te bouwen."

Het boek As ik de toer mar sjoch zou in eerste instantie verschijnen bij de 75e editie van de gondelvaart. Maar nu de gondelvaart al een paar keer is geschrapt vanwege corona, is het boek er zelfs eerder.

Schrijvers Janny van der Heide en Bert Witteveen

Trefwoorden: 
boek Aldeboarn levensverhalen
(Advertentie)
(Advertentie)