"Eerst was ik bang voor de Noordtribune, nu schreeuwen ze m'n naam"

23 sep 2021 - 23:01

De opluchting was groot in het Cambuurstadion na de winst op Heracles Almelo (2-1). De Leeuwarders zaten er even doorheen, de dagen na het pijnlijke verlies tegen Ajax. De steun van de supporters heeft Cambuur erbovenop geholpen, zeggen trainer en spelers na afloop.

Jhondly van der Meer gaat van hoogtepunt naar hoogtepunt:

Bij Jhondly van der Meer kwamen na de wedstriid de emoties naar boven. De 19-jierrige verdediger stond voor het eerst in de basis bij Cambuur. Na de wedstrijd zocht hij zijn vader op. "Ik werd er een beetje emotioneel van. Het was een bijzonder moment."

Het gaat hard met Van der Meer: kortgeleden maakte hij zijn debuut in de eredivisie, hij is opgeroepen en heeft wedstrijden gespeeld voor Haïti en nu dus in het Cambuurstadion voor het eerst in de basis. "Ik heb de afgelopen tijd veel mooie dingen meegemaakt."

Telefoontje met de trainer

Van der Meer stond links centraal achterin, terwijl hij gewoonweg vaak rechts centraal staat. "Ik heb er ook over nagedacht om Doke Schmidt naar het centrum te halen", zegt trainer Henk de Jong. "Of Calvin Mac-Intosch naar links. Maar ik heb Jhondly gebeld over hoe hij in het jeugdteam speelt. Hij zei: 'Trainer, het maakt me niets uit.' Dus ik heb hem er mooi neergezet."

Henk de Jong na de winst op Heracles - Foto: Dijks Fotografie

En dat ging allemaal prima, vond Van der Meer zelf. "Fantastisch! Aan het begin was het even wennen, maar ik raakte niet in paniek. Had geen spanning. Ik wilde gewoon een goede wedstrijd spelen en winnen. Zeker na Ajax."

Andere sfeer na verlies tegen Ajax

Helemaal na de wedstrijd tegen Ajax dus, want die heeft zijn sporten wel achtergelaten. "We zaten er echt mee, de sfeer was de dagen na de wedstrijd heel anders", zegt doelpuntenmakker Michael Breij.

"We hadden het allemaal nog niet eerder meegemaakt, zo kansloos verliezen. Ajax was gewoon heel goed en wij... wat minder. Maar vandaag moesten we weer."

Michael Breij

"De knop moest om, dat heeft de trainer ons ook duidelijk gemaakt. We hebben zó hard gevochten. Nog niet alles was top, maar het publiek kon onze vechtlust ook waarderen. En de drie punten zijn geweldig."

Breij zette de Leeuwarders halverwege de eerste helft met een mooi schot in de verre hoek op voorsprong. Het was zijn eerste eredivisiegoal voor Cambuur. "We creëren iedere wedstrijd zoveel kansen. Ik schoot ook nog twee keer tegen iemand aan. Ik kan mezelf nog zoveel verbeteren als rechtsbuiten."

Supporters geven vleugels

Trainer Henk de Jong was niet alleen te spreken over zijn spelers, maar ook over de steun van de supporters. "Dit hadden we als club even nodig."

"Onze supporters weten ook dat wij het lastig hadden zaterdag":

"Ik vind het mooi hoe onze supporters op ons passen", vertelt de trainer. "Die weten ook dat we het heel lastig hadden zaterdag."

"De reacties die je krijgt, ook van kritische supporters: ze staan volledig achter ons. Vanavond ook week. Dat geeft ons vleugels. We hebben wel een paar keer geluk gehad, dat zie ik ook wel, maar het was een ouderwets Cambuuravondje."

Ik dank m'n vader dat hij me naar dit gekkenhuis heeft gebracht.

Jhondly van der Meer

Die supporters zullen ook Van der Meer nog wel even bijblijven. Als klein jongetje kwam hij naar Leeuwarden. "Daar heb ik m'n vader voor bedankt, dat hij me naar dit gekkenhuis heeft gebracht. Als kleine jongen keek ik naar de Noordtribune en werd ik bijna bang van het lawaai. En nu, een paar jaar, later speel ik hier zelf en mag ik genieten van dat lawaai en schreeuwen ze m'n naam. Fantastisch."

Sparta 'ook geen slechte ploeg'

En dan heeft Cambuur wel twee lastige uitwedstrijden gehad tegen PSV en Ajax, maar de Leeuwarders staan met drie thuisoverwinningen keurig in de subtop. Breij: "We hebben het waanzinnig goed gedaan. Door dit resultaat gaan we met vertrouwen naar Sparta. Ook geen verkeerde ploeg, ze kunnen redelijk leuk voetballen. Het wordt daar ook lastig."

(Advertentie)
(Advertentie)