Friese Inspreekweek: Hoe lees je een tekst voor zonder te hakkelen?

23 sep 2021 - 12:23

Het voorlezen van een tekst is nog niet zo eenvoudig. Dat merkte ook koning Willem-Alexander: bij het voorlezen van de troonrede versprak hij zich regelmatig. Nu de Friese Inspreekweek bezig is, kunnen we wel wat tips gebruiken om teksten op een goede manier voor te dragen.

Foto: ANP

Presentatiecoach Mattie Kamminga zegt dat hakkelen vooral te maken heeft met spanning. Dat is heel normaal, stelt ze. "Wanneer je voor een groep staat, voelt bijna iedereen spanning. Dat kun je niet zomaar uitschakelen."

Vertel het verhaal

Volgens Kamminga is het beter om niet voor te lezen, maar het verhaal gewoon te vertellen. "Dan kan het zo zijn dat je afwijkt van de tekst, maar dan struikel je er minder over, omdat je het niet woord voor woord hebt voorbereid."

Een tekst uit het hoofd leren, is ook niet de bedoeling. "Dat is een valkuil: dan word je bijna een acteur."

Friese Inspreekweek

Bij de Friese Inspreekweek moeten mensen zinnen voorlezen. Ze kunnen dus niet zomaar een verhaal vertellen. Volgens Kamminga is het dan belangrijk om het niet te groot te maken als mensen zich eens verspreken. "Dat kan iedereen overkomen, dus zit daar niet over in."

Verder moeten mensen op hun ademhaling letten. "Als mensen het spannend vinden, komen ze wat hoger in hun ademhaling te zitten. Dan ga je steeds wat moeilijker praten. Je moet dan even goed uitademen en de ademhaling weer laten zakken naar je buik. Zodat je stem meer ruimte krijgt."

Mattie Kamminga geeft voorleestips

(Advertentie)
(Advertentie)