'Plaats delict' in Molkfabryk Burgum grondig onderzocht door studenten

De Molkfabryk in Burgum was woensdag het decor van meerdere plaats delicten. Studenten Forensisch Laboratoriumonderzoek van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) verrichten daar tijdens deze praktijkdag onderzoek.
CSI Burgum in de Molkfabryk
"Er zijn meerdere plaats delicten en er zijn meerdere lichamen gevonden. Dus we zijn hier met meerdere teams om onderzoek te doen", vertelt studente Afke Leenstra.

'Mee naar het laboratorium'

Voor de studenten is het niet dagelijkse kost, functioneren op een plaats delict. Alleen kunnen zij door de vele ervaring die zij inmiddels tijdens laboratoriumonderzoeken hebben opgedaan, wel manoeuvreren tussen alle sporen. Leenstra daarover: "Wij proberen hier het sporenbeeld zo compleet mogelijk te maken en verzamelen de sporen. Daarna moeten deze sporen allemaal mee naar het laboratorium en daar worden ze verder geanalyseerd."
Opleidingsmanager Martijn Hoeke legt uit waarom deze dag zo belangrijk is voor de opleiding. "De sporen die je hier kunt zien, leg je vast maar verder kun je er vrij weinig aan zien. Dingen die je op een plaats delict niet ziet, kunnen we in het lab wel analyseren. Bijvoorbeeld of het bloed van een slachtoffer of een mogelijke verdachte is. Daarnaast is DNA ook erg belangrijk in de opsporing."
Volgens Hoeke krijgen de studenten mee "dat het heel spannend is om op zo'n PD te werken." Bovendien is het een hele groep studenten die er aan werkt. "Dus ook teambuilding komt hier om de hoek kijken."

'Verdachte' in beeld?

Afke en haar team richten zich op een 'plaats delict', maar op basis van het verhaal van de zogeheten 'kwartetmoord' in Enschede zijn er verschillende plaats delicten in hetzelfde pand. Naast het onderzoek, analyse op het lab en de uitwerking, wordt de gehele zaak tijdens een 'rechtszitting' voorgelegd aan de rechter. De zitting zal begin november plaatsvinden: de rechter komt dan met een eindconclusie.

30 derdejaarsstudenten

En de verdachte dan? "Dat mogen we nog niet aan je vertellen", besluit Leenstra lachend.
In totaal doen er zo'n 30 derdejaarsstudenten aan deze praktijkoefening mee, die door HVHL georganiseerd is in samenwerking met de Forensische Opsporing van Politie Noord-Nederland.
Verslaggever Ben de Jager mocht onder de linten door