Testen op corona kan dit weekend op alle Waddeneilanden

Het is met ingang van zaterdag op alle Friese Waddeneilanden mogelijk om een coronatest te doen voor een coronatoegangsbewijs. Het betekent dat eilanders niet naar de vaste wal hoeven gaan als ze zo'n toegangsbewijs willen halen voor bijvoorbeeld het restaurant of de kroeg.
De overtocht met de veerboot naar Schiermonnikoog © ANP
Op Terschelling en Ameland waren er al dit soort testlocaties, maar op Vlieland en Schiermonnikoog nog niet. De burgemeesters van beide eilanden, Michiel Schrier en Ineke van Gent, drongen erop aan dat er ook op de eilanden testlocaties moesten komen.

Prik, opgeknapt of getest

Met ingang van dit weekend is het namelijk op een hele hoop plekken verplicht om een coronatoegangsbewijs te laten zien. Daarbij is het minder belangrijk om anderhalve meter afstand te houden. Mensen die niet gevaccineerd zijn of recent opgeknapt zijn van het coronavirus hebben al zo'n bewijs. Anderen moeten zich laten testen voor een tijdelijk bewijs, dat 24 uur geldig is
Eem QR-code in de CoronaCheck-app © ANP
Het leek er eerst op dat bewoners en gasten van Vlieland en Schiermonnikoog dus niet op het eiland terecht kunnen voor een test. Van Gent is er achteraan gegaan en had al snel goed nieuws. "Zoals het nu lijkt zullen wij vanaf volgende week zaterdag een testlocatie hebben op het eiland. Er zal ook contact op genomen worden met Vlieland om het te regelen."

122 locaties

Intussen is het helemaal rond en krijgen Vlieland en Schiermonnikoog twee van de in totaal 122 testlocaties. Dat wordt allemaal geregeld door de Stichting Open Nederland.
Negen op de tien Nederlanders kan binnen twintig minuten met de auto bij zo'n testlocatie zijn, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Sommige plekken in Fryslân liggen nog wel ver weg van zo'n locatie. Mensen in het noordoosten of uiterste zuidwesten van Fryslân moeten al snel 40 minuten rijden en zijn met het openbaar vervoer nog langer onderweg.

'Fijnmaziger'

Op 11 oktober verandert de situatie weer. Bedrijven kunnen zich op het moment inschrijven om na 11 oktober coronatests af te nemen. Het ministerie hoopt dat het netwerk daardoor 'fijnmaziger' wordt.