COA wil noodopvang voor 600 asielzoekers in Friezenhal in Leeuwarden

Er moet een noodopvang komen voor asielzoekers in de Friezenhal in het WTC Expo in Leeuwarden. Dat wil het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De gemeente Leeuwarden heeft positief op het voorstel gereageerd en neemt binnenkort een definitief besluit.
Het COA heeft de gemeente Leeuwarden verzocht om vanaf 20 oktober een noodopvang voor 600 mensen in te richten in de Friezenhal. De hal zou dan voor een periode van een halfjaar dienst doen als opvanglocatie. Die periode kan maximaal twee keer drie maanden worden verlengd.

College positief

Het college van B en W van Leeuwarden laat weten positief tegenover het voorstel te staan. De gemeente wil binnenkort in gesprek met het COA om hier afspraken over te maken.
Het COA heeft meer opvanglocaties nodig, omdat alle reguliere locaties vol zijn door een hogere instroom van asielzoekers. Eerder zei Arno Brok al dat de Friese gemeentes klaar zijn om vluchtelingen op te vangen.
"Het is iets wat op de korte termijn moet", zegt burgemeester Sybrand Buma. "Het probleem is dat de opvang vol is. Enerzijds neemt de instroom toe, anderzijds wordt de uitstroom moeilijker. Veel mensen komen uit de regio van Syrië, zij arriveren in een andere wereld. We hebben goede afspraken met het COA kunnen maken over de beveiliging van het complex en het gebied eromheen."
Richard Schrage van de wijkvereniging bij het WTC
Richard Schrage van de wijkvereniging bij het WTC verklaart dat de noodopvang van de vereniging welkom is. "In 2015 was er ook opvang in het WTC. Onze ervaring toen was dat we er weinig hinder van hadden. Er is een speeltuin in de buurt, daar hebben de mensen toen ook veel gebruik van gemaakt. Wat ons betreft zijn ze welkom. Natuurlijk zullen er mensen zijn met vragen over het hoe en wat. Maar de mensen zullen blij zijn dat ze een plek hebben."