Niet de hele klas hoeft meer naar huis bij een besmetting

Basisscholen hoeven vanaf maandag niet meer hele klassen naar huis te sturen als één leerling met corona besmet is. Alleen de besmette leerling moet blijf thuis blijven, plus de klasgenoten die in nauw contact zijn geweest met de leerling.
Noventa-school De Bernebrêge in Surhuisterveen © ANP
Volgens het demissionaire kabinet is de maatregel om een klas naar huis te sturen te zwaar geworden 'in deze fase van de pandemie.' De GGD kijkt met de ouders van een besmet kind met wie er contact is geweest. Als er meerdere coronagevallen in de groep zijn, kan de klas op advies van de GGD nog wel naar huis worden gestuurd.
Goed voor de klas zou men zeggen, want het onderwijs kan doorgaan. Maar het levert voor de scholen wel weer een vraag op: hoe bepaal je of iemand naar huis moet en de ander niet?

Wat zijn 'nauwe kontakten'?

Harrie Steenstra is directeur fan schoolkoepel Noventa, met elf basisscholen in Achtkarspelen. Hij zegt: "Dat is het probleem in deze regeling: we kunnen dat eigenlijk niet. De veronderstelling dat kinderen in kleine groepjes bij elkaar blijven zitten, klopt niet. Wat zijn 'nauwe contacten'? Dat is heel moeilijk te definiëren."
Noventa volgt nu de lijn dat de besmette leerling thuis blijft. "Op dit moment hebben we zo'n situatie op één van onze scholen. Maar voorlopig lijkt het er op dat we gaan werken met: de zieke leerling blijft thuis en de andere kinderen gaan zoveel mogelijk naar school. De klassen blijven zoveel mogelijk intact, tenzij het overduidelijk is dat kinderen klachten hebben. Dan nemen we andere maatregelen in overleg met de GGD."
Directeur Harrie Steenstra van schoolkoepel Noventa
Als er meer leerlingen in de klas besmet raken, dan kan de keuze wel gemaakt worden om de groep thuis te laten. Steenstra: "De afgelopen weken is dat wel gebeurd. Maar we zien dat de besmettingen toch wel vaak binnen gezinnen blijven."

Kinderen spelen

Je kunt niet voorkomen dat kinderen dicht bij elkaar komen, zegt Steenstra. "Kinderen hebben voortdurend contact met elkaar, ze spelen met elkaar op de pleinen en in de gangen. Ze zitten niet de hele dag in vaste groepjes, het loopt door elkaar."

"We wagen het erop"

Toch is Steenstra wel blij met het schrappen van de maatregel door het kabinet. "Het is misschien minder makkelijk, maar we zijn er wel blij mee. Het is een beetje: we wagen het erop. Je kunt niet alles voor zijn."
Bovendien schat Noventa in dat een groot deel van de docenten gevaccineerd is en heeft de schoolkoepel ervoor gezorgd dat op alle scholen de ventilatie aan de normen voldoet.