Vlieland viert feest: voetbalclub wint voor de állereerste keer

19 sep 2021 - 14:18

It is een historische dag voor het Friese amateurvoetbal: de Vlielander voetbalclub VSV '31 heeft voor het eerst in de geschiedenis van de club een wedstrijd gewonnen. Tegen het vierde van FC Harlingen werd het 6-1 voor de Vlielanders.

Foto: Shutterstock.com (matimix)

De wedstrijd was tegen FC Harlingen. "We kwamen met 1-0 achter door een strafschop tegen. De keeper pakte 'm niet, maar het was een teken om harder te werken. Dat lukte ook: uiteindelijk hebben we met 6-1 gewonnen", vertelt coach Carel van Joolen. "Het spel was goed en de inzet was fantastisch."

Feest vieren

Op Vlieland zijn ze uitgelaten, vertelt Van Joolen. "Het is een zeer memorabele dag, met een fantastisch goed spelend team. Ze zijn al bezig om een platte kar te halen, want er moet natuurlijk een feestje komen."

De mannen van het team hebben gewoon de veerboot gepakt en zijn daarna op de fiets naar het voetbalveld in Harlingen gegaan. Om 14.00 uur nemen ze de boot terug.

Coach Carel van Joolen van VSV '31

VSV staat voor 'Vlielandse Sport Vereniging.' Deze vereniging is al in 1931 opgericht, maar pas sinds 2018 heeft de vereniging een voetbalafdeling. Tot die tijd was Vlieland de laatste Nederlandse gemeente zonder voetbalclub.

In 2018 begonnen

VSV '31 speelt op Sportpark Flidunen. In 2018 is er een jeugdteam begonnen in competitieverband bij de KNVB en in het seizoen 2019-2020 nam voor het eerst eens standaardelftal deel in competitieverband bij de KNVB. Een groot succes was het debuut niet: de Vlielanders verloren alle 14 wedstrijden. Het lukte het team niet om ook maar één doelpunt t maken. Ze kregen 111 doelpunten tegen.

Exact een jaar geleden scoorde de Vlielander voetbalclub voor het eerst. Pieter Kleinjan maakte een doelpunt tegen Tijnje. De club was er erg blij mee. Trainer Kerst Heida had niet verwacht dat het voorlopig wat zou worden met het team. De einstand was echter in het voordeel van Tijnje, het werd 1-6.

Stapje terug

Van Joolen volgde Heida op. "Ik ben Henk de Jong dankbaar dat ik de mogelijkheid kreeg om van deze ploeg jongens een mooi team te maken. Hij heeft mij voorgedragen. Het belangrijkste is dat ze er zijn als ze er moeten zijn", zegt de coach.

De club heeft wel een stapje teruggezet, ze spelen niet meer tegen standaardelftallen. "Eigenlijk was het een stapje te hoog. Dit is nu het zevende doelpunt dat we gescoord hebben", zegt coach Van Joolen. De allereerste winst is een belangrijke duw in de rug. "Het is een kwestie van een team bouwen en er voor gaan."

Trefwoorden: 
voetbal Vlieland VSV '31
(Advertentie)
(Advertentie)