Spoorbrug Leeuwarden 'lijkt herstelbaar', maar blijft weken dicht

19 sep 2021 - 13:00

Het lijkt erop dat de cilinder van een spoorbrug die al een poos kapot is, weer gemaakt kan worden. Dat meldt spoorbeheerder ProRail. De brug over het Van Harinxmakanaal blijft waarschijnlijk nog weken dicht.

Foto: CAMJO media

Als er een nieuwe cilinder besteld en geleverd moet worden, zou het nog veel langer kunnen duren voordat de brug weer open kan voor het scheepvaarverkeer, zegt een woordvoerder van ProRail.

"We maken een herstelplan en hopen hiermee dat we de duur van de hinder voor de scheepvaart zoveel mogelijk kunnen beperken", meldt de organisaasje op twitter.

Geen treinen

ProRail haalde zondag de defecte cilinder onder de HRMK-spoorbrug over het Van Harinxmakanaal bij Leeuwarden vandaan. Sinds begin september doet de brug het niet meer, daardoor kan de scheepvaart er niet langs. V

Vanwege de werkzaamheden reden er zondag geen treinen tussen Leeuwarden en Heerenveen. In de nacht van zaterdag op zondag is de laatste trein over de spoorbrug gereden, daarna is ProRail meteen begonnen met het verwijderen van de hefcilinder die de brug moet draaien. Met een kraan moet een deel van de cilinder uit het brugdek worden getild.

Defect

ProRail weet niet precies waar het defect aan ligt, daarom moet de vijf ton zware cilinder eruit worden gehaald. Die cilinder wordt naar Sneek gebracht voor een inspectie. Het opknappen van de spoorbrug duurt minstens drie weken, maar zou volgens ProRail ook maanden kunnen duren.

Aldert Baas van ProRail

Foto: CAMJO media

Schippersvereniging Schuttevaer en het Centraal Overleg Vaarwegen pleiten voor een aquaduct. Grote containerschepen moeten op dit moment omvaren via Harlingen, maar omdat die vaart minder diep is kan er ook minder lading worden meegenomen. Het kost per week tientallen duizenden euro's.

De organisaties hebben een brandbrief aan ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geschreven.

Grote verliezen: pleit voor aquaduct

Gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân lobbyen in Den Haag voor een aquaduct, maar de kans daarop is met een demissionair kabinet klein.

(Advertentie)
(Advertentie)