Agricola tekent met andere burgemeesters manifest voor aanpak criminaliteit

De overheid moet ondermijnende criminaliteit beter aanpakken, dat vinden 37 burgemeesters die een manifest hebben getekend om aan te sporen op verandering. Onder hen is burgemeester Klaas Agricola van Dantumadiel.
Burgemeester Klaas Agricola van Dantumadiel © Omrop Fryslân
Agricola is de enige Friese burgemeester die het manifest heeft getekend. Hij vindt dat de bestrijding van criminaliteit een prominente plaats moet krijgen op de agenda van een nieuw kabinet. "Dit is het moment om het te doen, het gaat ook naar de informateur", zegt Agricola.
"Wij, burgemeesters van gemeenten groot en klein, zien dagelijks de gevolgen van deze ondermijnende criminaliteit. Corruptie, bedreigingen, intimidatie, geweld en helaas steeds meer doden", zo schrijven de burgemeesters.

Capaciteit politie en rechtspraak

Het manifest bestaat uit vier punten. Ten eerste willen de burgemeesters meer geld naar de politie en de rechterlijke macht. Zij zien capaciteitsproblemen bij de politie, maar ook bij de rechtspraak blijven zaken lang op de plank liggen. Daarom zou er in de hele strafrechtketen moeten worden geïnvesteerd.
Ten tweede willen ze voorkomen dat jongeren de criminaliteit in rollen. Nieuwe criminelen worden vaak al op middelbare scholen gewonnen. Daarom moet er meer geld naar jongerenwerk en docenten die in kunnen grijpen. "Criminelen vinden steeds nieuwe wegen. Zoiets moet je bij de bron aanpakken", zegt Agricola.
Ten derde willen de burgemeesters dat de samenleving meer wordt gemobiliseerd om criminaliteit te signaleren en te melden, bij bijvoorbeeld wijkagenten of Meld Misdaad Anoniem.

Softdrugs legaliseren

Ten vierde willen ze legalisering van softdrugs om de handel minder aantrekkelijk te maken voor de georganiseerde misdaad. De aantrekkelijkheid van de handel verdwijnt als cannabis legaal wordt, zo denken de burgemeesters. Zo kan het verdienmodel bij criminelen vandaan worden gehaald.
"Helemaal vrijlaten is een groot woord", zegt Agricola. "Maar de capaciteit is beperkt en wij zien dat softdrugs vaak de instap zijn voor mensen naar zwaardere criminaliteit."

"Problemen platteland vaak op de achtergrond"

Burgemeester Agricola vindt dat er beleid ten aanzien van softdrugs moet komen. Hij vertelt veel verdriet te zien door drugsproblematiek. "Ook op het platteland zijn problemen. Je ziet misschien wat, maar lang niet alles. Er gebeurt veel op de achtergrond. Daarom moet er meer worden geïnvesteerd, om te zien wat er echt gebeurt."
Burgemeester Klaas Agricola van Dantumadiel
Concreet heeft Agricola met name met woningsluitingen vanwege drugsvondsten te maken. "En meer mensen zin verslaafd aan harddrugs. Dat baart mij zorgen. Met Noardeast-Fryslân hebben we ook het initiatief genomen om er actief op te handelen."
Het noorden heeft ook te maken met het zogeheten 'waterbedeffect'. Dat houdt in dat als er bijvoorbeeld in het zuiden drugslaboratoria worden aangepakt, deze criminaliteit zich verplaatst naar het noorden.