Tjeerd de Groot (D66) over stikstof: "Soms moet je impopulaire maatregelen nemen"

18 sep 2021 - 09:49

Alle opties moeten op tafel blijven als het gaat om de aanpak van de stikstofproblematiek. Dus ook het intrekken van vergunningen van boeren bij een Natura 2000-gebied. Dat zegt Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 in It Polytburo. "Soms moet je impopulaire maatregelen nemen."

"We hebben al veel te lang gewacht":

Zolang de politiek geen effectieve oplossing vindt voor het stikstofprobleem, zijn de gevolgen voelbaar. "We hebben al veel te lang gewacht", zegt De Groot. "En hoe langer je wacht, hoe minder je kunt. Geen woningen meer bouwen, geen wegen aanleggen, de bedrijvigheid ligt stil."

Om dat weer op gang te brengen, moet er wat gebeuren. En dan moeten alle mogelijke maatregels op tafel liggen, als het aan de De Groot ligt. Dus ook het advies van de landsadvocaat om in sommige gevallen vergunningen van boeren in te trekken. "Voor D66 staat vast: we moeten samen met boeren kijken naar wat wel en wat niet kan."

In It Polytburo bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema iedere week met een gast de actuele thema's in de politiek. Kijk hier naar de volledige aflevering met Tjeerd de Groot.

Hoe de stikstofcrisis momenteel wordt aangepakt, is niet voldoende voor D66. De Groot haalde twee jaar geleden de woede van een groep boeren op de hals, toen hij zei dat de veestapel gehalveerd moet worden.

En zijn partij vindt nog steeds dat er momenteel onvoldoende wordt gedaan. "Wat er nu ligt is niet voldoende om de natuur te herstellen, maar ook niet voldoende om boeren echt een toekomst te kunnen geven, dat ze met minder dieren meer kunnen verdienen."

We moeten geen verbrabandisering van het mooie Friese landschap hebben.

Tjeerd de Groot over grote varkenshouderijen in Fryslân

De Groot is kortgeleden naar Fryslân verhuisd. Hij woont nu in Woudsend. In zijn gemeente speelt een discussie over een varkenshouderij in Hemelum. Een boer wil daar uitbreiden naar negenduizend varkens. "Daarvan zegt D66 in Súdwest-Fryslân ook: dat moeten we niet doen. We moeten geen verbrabandisering van het mooie Friese landschap hebben."

Het advies van de landsadvocaat zorgde deze week voor veel onrust in de boerenwereld. En er was meer onrust in Fryslân de afgelopen weken: de vergunning die demissionair minister Blok aan de NAM wilde geven om gas te winnen bij Ternaard.

De vraag is of de Kamer er nog wat aan kan doen. "Mijn tante Klaasje uit Heerenveen zei dat ik maar wat tegengas moest geven. Want zoals D66 het ziet, mag de gaswinning onder de Waddenzee gewoon niet van de Mijnbouwwet. Je mag niet boren in natuurgebieden, in de kustzone en in de Waddenzee."

Blok moet stoppen met slimmigheden', vindt De Groot:

Volgens Blok is er wel een verschil met de plannen van de NAM, want die willen vanuit Ternaard boren, dus vanaf de wal. En dan kan Blok de vergunning niet weigeren, zei hij maandag in Ternaard en woensdag in de Tweede Kamer. De Groot: "Maar met dat soort slimmigheden, dat was ook bij stikstof het geval, zegt de rechter uiteindelijk: beste overheid, ga je gewoon aan de wet houden."

Een groot deel van de Kamer wil extern juridisch advies over hoe het nu zit. Kan de minister op basis van de wet echt de vergunning niet weigeren, is de vraag die daarbij centraal staat. "Wat mij betreft is de wet hartstikke duidelijk", zegt De Groot. "De Waddenzee wordt expliciet genoemd. En als je dan er net naast gaat boren, doet er niet toe. De gevolgen zijn voor de natuur in de Waddenzee."

Kaag kon niet anders

D66 had deze week ook andere problemen aan zijn hoofd: interne problemen. Minister Sigrid Kaag van het toch al demissionaire kabinet stapt op na een motie van afkeuring door de Tweede Kamer. Kaag was als minister van Buitenlandse Zaken hoofdverantwoordelijke bij de chaotische evacuatieoperatie in Afghanistan.

"Het was voor Sigrid zeker een moeilijke beslissing", zegt De Groot. Maar ze kon bijna niet anders. "Dat is de consequentie van de nieuwe politiek waar ze zelf voor staat."

Remkes aan zet

Kaag blijft wel politiek leider van D66 en blijft ook betrokken bij de formatie van een nieuw kabinet. "De hele fractie, de hele partij staat achter haar. Ze is onze onbetwiste leider."

De verkiezingen zijn ondertussen langer dan een halfjaar geleden en een nieuw kabinet is nog niet in zicht. Allerlei opties voor meerderheidskabinetten zijn besproken, maar zonder resultaat. De nieuwe informateur, Johan Remkes, spreekt dit weekend op een landgoed met de VVD, het CDA en D66. "We zijn benieuwd naar zijn plannen", zegt De Groot.

Na dit weekend nog geen akkoord, voorspelt De Groot:

D66 wil een stabiele, maar ook een zo progressief mogelijke coalitie. Dan liggen het CDA en de VVD niet onmiddellijk voor de hand. "Maar problemen als het klimaat, onderwijs en de natuur vragen wel om die progressiviteit. Wij willen echt iets veranderen."

Als ze er dit weekend niet uitkomen, dan weet De Groot ook niet wat er gaat gebeuren. "Daar ga ik ook niet over speculeren. Het is een soort volkssport geworden om allerlei opties te noemen. Maar wij weten wat onze inzet is."

(Advertentie)
(Advertentie)