Ervaring Bob de Jong moet Marwin Talsma naar de Olympische Spelen helpen

18 sep 2021 - 08:06

De voorbereiding op het olympische seizoen heeft voor Marwin Talsma wel een paar hindernissen gehad. Maar goede fietstesten én steun van zevenvoudig wereldkampioen en Olympisch kampioen Bob de Jong bieden de schaatser van Team Frysk perspectief.

Bob de Jong vertelt hoe hij assistent-trainer is geworden:

Sinds afgelopen zomer is De Jong actief als coach bij Team Frysk. Hij woont in Leeuwarden na trainingsavonturen in Azië en op het ijs van de Elfstedenhal in Leeuwarden kwam de oud-schaatser Siep Hoekstra tegen, de coach van Team Frysk.

Het balletje rollen

Van het een kwam het ander, zo vertelt De Jong. "Ik ging na het NK naar Siep om hem te feliciteren met de resultaten. Daar was Siep verbaasd over en zo ging het balletje rollen. Hij had graag mijn kennis aan boord. Volgens mij kan hij mij nog wat brengen en kan ik hem wel aanvullen", zegt de Olympisch kampioen van 2006 op de tien kilometer.

Hij heeft zoveel jaren ervaring, daar kan hij heel veel van overdragen aan ons.

Marwin Talsma is bliid mei de help fan Bob de Jong

Volgens Hoekstra is De Jong geen assistent van hem. "Zo zie ik het niet, hoor. We proberen met elkaar die kar te trekken." Toen de coach van Team Frysk de kans kreeg om De Jong toe te voegen aan de techische staf, twijfelde hij geen moment. "Hij is olympisch kampioen. Alle kennis die we kunnen binnenhalen, is mooi meegenomen."

Toegevoegde waarde

Ook voor schaatser Marwin Talsma is het positief. De Grouster is een man van de lange afstanden en dat was ook de specialiteit van De Jong. Hij heeft zoveel jaren ervaring, daar kan hij heel veel van overdragen aan ons. "Ik rijd op gevoel en kan mij heel goed in zijn ideeën verplaatsen. Dat is echt een toegevoegde waarde."

Bob de Jong twee jaar geleden in actie als coach van China - Foto: Orange Pictures

De Jong was voor het uitbreken van de coronapandemie actief als coach in China en Korea. Daarna gaf hij nog training op de schaatsschool in Leeuwarden. Maar het werken met professionals miste hij. "Om echt die topwedstrijden te winnen in een vol Thialf en langs de baan rijders te begeleiden, dat is iets wat aan je blijft knabbelen om te kunnen doen."

Succesmomenten

Met name de succesvolle momenten zijn hem goed bijgebleven. "Dat je die rijder om de nek kunt vliegen die die prestatie heeft geleverd, die momenten heb ik in Korea en China meegemaakt. Dat rijders me fijn knepen van geluk. Dat doet zoveel met je. Ik ben overtuigd dat ik een extra waarde kan zijn voor het team."

Coach Siep Hoekstra wilde Bob de Jong er maar al te graag bij hebben:

Bij de teampresentatie van Team Frysk spreekt niet alleen Talsma zijn olympische ambities uit. Ook de Engelse Harlinger Ellia Smeding hoopt in februari in Peking actief te zijn. Nieuw-Zeelander Peter Michael is een andere kanshebber voor de Spelen uit Team Frysk.

Volgens Hoekstra is zijn ploeg deze zomer sterker geworden, ondanks het vertrek van Reina Anema naar Jumbo-Visma. "Vorig jaar hebben we heel goed gepresteerd. Deze zomer hebben we ook weer accentpunten verlegd en zijn we weer sterker geworden", zegt Hoekstra, die ook trainer is geweest in het atletiek en het voetbal.

Marwin Talsma over zijn zomer

Talsma hoopt zijn ontwikkeling van het vorige jaar door te trekken. Toen werd hij onder meer Nederlands kampioen op de tien kilometer en pakte hij brons op het NK allround.

Een ideale voorbereiding op dit Olympische seizoen beleefde Talsma alleen niet. "Het had wat haken en ogen, maar het ging over het algemeen wel aardig." Nog voor de zomer kwam de Grouster alleen een poos thuis te zitten omdat hij zijn enkelband scheurde. "Ons seizoen begon vrij vroeg en in die periode gebeurde het. Het heeft altijd gevolgen, maar het is wel aardig hersteld."

Foto: Orange Pictures

Dat hij nu weer op een behoorlijk niveau zit, ziet Talsma onder meer terug in goede fietstesten. Over anderhalve maand moet de 23-jarige langeafstandsrijder er staan op het NK afstanden, zo vertelt zijn coach. "Hij hoeft van mij geen Nederlands kampioen te worden. Hij moet zich plaatsen om wereldbekers te rijden. Dat is hij ook aan zijn stand verplicht, zo simpel is het. Want hij is Nederlands kampioen op de tien kilometer."

Startbewijzen halen

Die startbewijzen voor de wereldbekers worden op het NK afstanden verdeeld. Daarna vindt tussen kerst en oud en nieuw het OKT plaats. Daar hoopt Talsma een nieuwe stap te zetten naar zijn olympische droom. "Die droom heb ik op de vijf en de tien kilometer. we moeten ons eerst maar eens plaatsen."

Hoe ziet de planning van Talsma er uit? "Over een paar weken gaan we naar Inzell. Daar zijn de eerste wedstrijden en vanuit daar werken we naar het NK."

(Advertentie)
(Advertentie)