Omrop TIP: volg zaterdag het 50e NK fierljeppen: "Friezen willen revanche"

Het Nederlands kampioenschap fierljeppen in Burgum is een bijzondere editie. Het is sinds 1972 de vijftigste keer dat het NK wordt gehouden. Dit nationale kampioenschap is normaalgesproken om het jaar in Holland en dan weer in Fryslân, maar vanwege corona staat het NK voor de tweede keer op rij in Burgum gepland.
Het NK Fierljeppen in Burgum in 2020 © Omrop Fryslân
Burgum is er klaar voor, vertelt voorzitter Hans Helmholt van Ljeppersklup Burgum zaterdagochtend. Ook het weer zit mee: "Harde wind is funest voor fierljeppers. Er staat nu een oostenwindje in kracht twee, dus dat is perfect."

Revanche

Helmholt verwacht spanning. "De Nationale Fierljep Manifestatie was geweldig spannend, daar hebben de Friezen zich van hun beste kant laten zien. Maar met de tweekamp kregen we een flinke tik om de oren. Ik denk dat de Friezen erop gebrand zijn om revanche te plegen."
Voorzitter Hans Helmholt van Ljeppersklup Burgum
Toch is de concurrentie groot, geeft Helmholt toe. "In Holland zijn er vijf senioren die dit jaar 21 meter hebben gesproken, dus de concurrentie is flink. Maar als een Nard Brandsma laat zien wat hij op het Fries kampioenschap heeft laten zien, dan is hij ook zeker een kandidaat. En de Galama's kunnen ook zomaar voor uitschieters zorgen. Bij de dames en meisjes zijn de Friezen favoriet, maar jongens en junioren zal een uitdaging worden."
Omrop Fryslân zendt het NK live uit op televisie, radio en internet vanaf 13.30 uur. Presentatie is van Gerrit de Boer en het commentaar komt van Freark Wijma en analist Hendrik Murk Haanstra.
Verslaggevers Arjen Bosselaar en Gerrit de Boer kijken vooruit
Voor Ysbrand Galama was het NK 2020 een heel bijzondere. Heel even was hij Nederlands kampioen met zijn finalesprong van 21,09 meter. Maar vijf minuten later ljepte Rian Baas uit Utrecht net wat verder: 21,10 meter. En dus werd Ysbrand tweede op minder dan een centimeter.

Outsider Galama

De Workumer beleefde afgelopen jaar een topseizoen. Hij verbeterde zijn persoonlijk record naar 21,53 meter en werd bovendien klassementswinnaar met een Fries record. Maar de Nederlandse titel ging dus aan zijn neus voorbij.
Zaterdag krijgt hij de kans op revanche. Maar waar Galama afgelopen jaar favoriet was, is hij deze keer misschien wel de grote 'outsider'.
Ysbrand Galama over het NK fierljeppen:

Jubileumeditie

Vijftig jaar geleden werd het eerste NK geljept in Jaarsveld. In 1972 werd Roel Bokke Span de eerste winnaar met 15,44 meter. Aart de With werd destijds kampioen bij de jongens. Zaterdag is De With weer actief op het NK, nu als arbiter. Hij is recordhouder als het gaat om nationale titels.
Als senior werd hij maar liefst dertien keer kampioen. Ook pakte hij bij de jongens en de junioren nog drie titels. De With is nu nog altijd wereldrecordhouder met een aluminium polsstok. Dat record staat al ruim twintig jaar op 19,42 meter.

Schansrecords Burgum

Schansrecord Naam Afstand Jaar
Mannen Jaco de Groot 21,94 m 2019
Vrouwen Marrit van der Wal 18,19 m 2019 NR/FR
Junioren Reinier Overbeek 21,38 m 2019 NR
Junioren Freark Kramer 20,44 m 2018 FR
Jongens Wisse Broekstra 20,72 m 2020 NR/FR
Meisjes Sigrid Bokma 16,10 m 2016