SC Cambuur wil tegen Ajax de Johan Cruijff ArenA stil spelen

De spelers en trainers van SC Cambuur zagen woensdag op televisie dat Ajax indruk maakte in de Champions League. Het is zaterdag de tegenstander van de Leeuwarders.
Alex Bangura is niet bang voor Antony:
Ajax won woensdag met 5-1 van Sporting Portugal. Spits Sébastien Haller scoorde vier keer, maar rechtsbuiten Antony maakte met mooie assists de meeste indruk. En laat dat nou zaterdag waarschijnlijk de directe tegenstander zijn van Alex Bangura.
Je zou zeggen: de linkerverdediger van Cambuur heeft de wedstrijd van Ajax met extra belangstelling gevolgd. Maar: "Om heel eerlijk te zijn heb ik niet gekeken. Ik heb de samenvatting gekeken", vertelt Bangura.
Daar is wel een reden voor. De Cambuur-verdediger speelde jaren voor Feyenoord en je zou hem zelfs wel een Rotterdammer mogen noemen. "Als klein jongetje was ik fan van Feyenoord. En sinds ik wat ouder ben, ben ik minder fan van Feyenoord. Maar dan ga je geen Ajax kijken", lacht Bangura.
We hebben niets te verliezen.
Trainer Henk de Jong over het duel met Ajax
Ook trainer Henk de Jong heeft thuis op de bank genoten van Ajax in de Champions League. "Maar de competitie is weer iets anders. Ajax wil doortrekken waar ze woensdag zijn geëindigd. We moeten er vanaf de eerste seconde klaar voor zijn. Anders loop je achter de feiten aan."
Voor Cambuur zou een gelijkspel in de Johan Cruijff ArenA al winst zijn. De begroting van Ajax ligt twintig keer hoger dan die van Cambuur. "Ik hoop dat we de mensen stil krijgen", zegt De Jong. "We hebben niets te verliezen. Maar we verslappen niet. Ik probeer de jongens gek te maken op de goede manier. Dat ze lef hebben in de ArenA. Ik hoop dat we hebben geleerd van hoe het tegen PSV ging. Dan ga ik er met een goed gevoel heen."
Trainer Henk de Jong vindt dat zijn ploeg niets te verliezen heeft:
Tegen Ajax moet Cambuur in alle gevallen aanvoerder Erik Schouten en spits Roberts Uldrikis missen. Waarschijnlijk komt Jasper ter Heide net terug bij de wedstrijdselectie van een blessure. De Jong hoopt dat Uldrikis volgende week mee kan doen. "Hij heeft een tikje tegen z'n hoofd gehad en daar moeten we goed op passen. Je hoofd is heel belangrijk."
Schouten raatke vorige week in de warming-up van het duel met Go Ahead Eagles geblesseerd aan z'n kuit. Hij kan nog niet met de groep meetrainen. De verwachting is dat de verdediger volgende week zondag tegen Sparta weer kan aanhaken bij de groep.

Antony in bedwang houden

Terug naar Bangura, die zich opmaakt voor het duel met Antony. "Dat is kwaliteit. Het is een heel goede speler. Ik denk dat het mijn tegenstander wordt en aan mij de taak om hem in bedwang te houden."
Bangura heeft ook al bedacht hoe hij de Braziliaan in bedwang wil houden. "Je moet hem niet teveel ruimte geven, want dan kan hij heel mooie dingen doen." Toch houdt de 22-jarige Cambuur-speler ook rekening met een andere tegenstander, want hij kan ook zomaar Steven Berghuis of David Neres tegenover zich krijgen.
De Johan Cruijff ArenA © Orange Pictures
Bangura ziet het als Rotterdammer ook wel zitten: de ArenA stil spelen. Het stadion is door de coronaregels gevuld met zo'n 35.000 fans. Voor sommige Cambuur-spelers wordt het de eerste keer dat ze in zo'n groot stadion spelen.
Toch is Henk de Jong niet bang dat ze ervan onder de indruk zijn. Of dat zijn spelers foto's en selfies gaan maken. "Dat doen we niet. Het is ons werk. Het gaat om de punten en niet om mooie selfies. Dan gaan ze maar naar een Champions League-wedstrijd."
De wedstrijd tussen Ajax en SC Cambuur begint zaterdagavond om 20.00 uur. Omrop Fryslân is er live bij met een extra sportprogramma op de radio. Dat begint om 19.45 uur en vanuit de Johan Cruijff ArenA verzorgt sportverslaggever Andor Faber het commentaar.