GGD Fryslân houdt spreekuren voor mensen met prikangst

De GGD Fryslân heeft de afgelopen week 5.184 vaccinaties tegen het coronavirus gezet. Voor het eerst in meer dan een maand neemt het aantal prikken toe. Om meer mensen over te halen zich te laten prikken, komt de GGD eind september met speciale spreekuren.
Een jonge inwoner van Terschelling laat zich prikken tegen corona © ANP
Na de persconferentie van afgelopen dinsdag, waarin de brede inzet van een coronatoegangsbewijs werd aangekondigd, zijn er iedere dag twee keer zoveel vaccinatie-afspraken gemaakt dan ervoor. Ook haalden meer mensen een prik zonder een afspraak te maken: deze week 1.389, tegenover 764 een week geleden.
Van de 570.000 Friezen die in aanmerking komen voor een prik, is nog steeds een groot deel niet gevaccineerd. Een deel van de mensen laat zich niet vaccineren vanwege prikangst. "Die groep is groter dan ik dacht", zegt GGD-directeur Margreet de Graaf. "Een op de vijf mensen heeft dat. En prikangst zou je niet tegen moeten houden om te komen."
Daarom komt de GGD Fryslân in Sneek met spreekuren op dinsdag en zaterdag. Bij die spreekuren worden hulpmiddelen ingezet, zoals een virtualrealitybril met rustgevende beelden.
Soms wordt pas bij de vierde afspraak een prik gezet, maar dat is geen probleem.
GGD-directeur Margreet de Graaf
De Graaf: "We hebben al ervaring met mensen die prikangst hebben. Die ervaring gebruiken we nu om deze groep te helpen. Ze kunnen langskomen voor afspraken. Soms wordt pas bij de vierde afspraak een prik gezet, maar dat is geen probleem."

Speciale aandacht voor noordoosten en Leeuwarden

De GGD kijkt ook specifiek naar het noordoosten van de provincie en de gemeente Leeuwarden. De gemeentes Dantumadiel, Achtkarspelen, Noardeast-Fryslân en Leeuwarden zijn de enige gemeentes waar de vaccinatiegraad onder de 70 procent ligt.
In Dantumadiel werden deze week wel 42 procent meer prikken gezet dan een week geleden, in Noardeast-Fryslân 23 procent meer. In Leeuwarden en Achtkarspelen zijn juist minder prikken gezet.
De vaccinatiebus, waarmee de GGD al maanden door de provincie rijdt, moet het voor mensen ook toegankelijker maken om een prik te halen. De bus staat maandag in Drachten, dinsdag in Heerenveen en woensdag in Jubbega.