Noodkreet over “grote capaciteitsproblemen” op spoedeisende hulp

Het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) maakt zich zorgen over de toenemende drukte bij de afdelingen voor spoedeisende hulp van de noordelijke ziekenhuizen. Afgelopen vrijdag waren er 'grote capaciteitsproblemen', toen meerdere afdelingen tijdelijk dicht moesten.
Het Spoedplein naast ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen © Omrop Fryslân
De problemen spelen in het hele noorden, naast Fryslân dus ook in Groningen en Drenthe. De druk is al jaren hoog, maar wordt de laatste tijd meer en meer duidelijk.

Uren dicht

Soms blijkt dat de ziekenhuizen het nodig vinden om een 'time-out' in te zetten: dat betekent dat de spoedeisende hulp meerdere uren dicht moet. Het komt zelfs voor dat meerdere spoedeisende hulp-afdelingen tegelijkertijd dicht zijn.

Drukte en personeelstekorten

Volgens het ROAZ komt de drukte door het coronavirus, het zich aandienende griepseizoen en de oplopende personeelstekorten. Vaak is het zo dat patiënten lastig doorstromen naar verpleegafdelingen, wat met name te maken heeft met het tekort aan medewerkers.
Zo'n 'time-out' betekent ook dat ambulances mensen niet altijd kwijt kunnen bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Daardoor komen ze ook weer later aan bij volgende patiënten.

Wel open voor mensen in levensgevaar

Het ROAZ benadrukt dat de afdelingen wel open blijven voor mensen die echt in levensgevaar verkeren. Ate van der Zee (ROAZ): "Als er een ongeluk gebeurd is, of iemand heeft een hartaanval, dan kan die altijd en overal in het ziekenhuis terecht."

Capaciteitsoverleg nu ook voor SEH's

De komende maanden is er extra toezicht en zal er iedere dag een capaciteitsoverleg tussen de ziekenhuizen zijn. Dat was er al voor de verpleegbedden en voor de intensive care. Nieuw is dat het er nu ook voor de SEH's zal zijn. Wat zijn de verwachtingen voor de komende dag en avond en is er uitval door ziekte? In zo'n geval kunnen er die dag minder patiënten op de SEH van een bepaald ziekenhuis worden behandeld en moeten de patiënten naar elders uitwijken.
In principe zijn er afspraken gemaakt om de drukte tussen de ziekenhuizen zoveel mogelijk te verdelen.

"Time-out duurt twee uur"

Woordvoerder Frits Mostert van Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) ziet dat ook in Fryslân de afdelingen voor spoedeisende hulp van sommige ziekenhuizen tijdelijk even geen nieuwe patiënten opnemen. De time-outs duren gemiddeld ongeveer twee uur, weet Mostert.
De acute zorg gaat wel door, zegt hij nadrukkelijk. Voor niet-levensbedreigende hulp moeten patiënten soms langer wachten. Mostert: "Dat is niet prettig voor de patiënt, maar zo kunnen wij wel garanderen dat de patiënt de juiste zorg krijgt."

Bij grote problemen 112 bellen, anders de huisarts

Nu de samenleving weer langzaam opengaat, komen er op de SEH ook weer meer gevallen van bijvoorbeeld sportongelukjes, zegt Mostert. "Dat heeft invloed op de drukte."
Zijn advies luidt: "Bij ernstige gevallen zoals hartproblmen 112 bellen. Dan komen mensen echt wel in het ziekenhuis terecht. Bij kleinere mankementen eerst met de huisarts of de dokterswacht bellen."
Volgens de meest recente cijfers (van dinsdag) liggen er 36 patiënten met het coronavirus in de noordelijke ziekenhuizen. In Fryslân gaat het om 4 op de intensive cares en 11 op andere afdelingen.