Waddenvereniging overweegt steeds sterker rechtszaak tegen mijnbouw op het Wad

Hoewel demissionair minister Stef Blok niet van plan lijkt om het besluit over gaswinning onder de Wadden in te trekken, denkt de Waddenvereniging toch dat er mogelijkheden zijn. De druk op Blok neemt toe, zeggen zij. Maar er wordt wel serieus nagedacht over een rechtszaak.
Demonstratie tegen de gaswinning bij Ternaard © ANP
Door de Tweede Kamer werd er woensdag gesproken over de winplannen. Volgens Frank Petersen van de Waddenvereniging was de steun van de meeste partijen een hart onder de riem.
Petersen: "Er is maar één partij in de Tweede Kamer, vertegenwoordig door Aukje de Vries uit Fryslân, die zegt dat het wel door kan gaan. Maar wij zien de steun groeien om de Waddenzee te beschermen. Het is mogelijk, denken wij."

Plannen voor rechtszaak

Toch moest ook de Waddenvereniging horen dat minister Blok nog niet in beweging komt. "Het betekent dat we serieus na moeten denken over wat de best mogelijke rechtszaak is die we moeten voorbereiden. Is dat tegen minister Blok, of tegen de minister van Economische Zaken, tegen de minister van Natuur en Landbouw, tegen het bedrijf NAM, of tegen aandeelhouder Shell? Dat soort plannen moeten wij maken, en misschien ook wel heel snel."
Frank Petersen van de Waddenvereniging (archieffoto) © Omrop Fryslân
Zo'n rechtszaak is niet kansloos, denkt Petersen van de Waddenvereniging. "Wij hebben niet voor niets met Milieudefensie een paar jaar geleden Shell voor de rechter gedaagd, om dat bedrijf te bewegen minder CO2 uit te stoten. Daarvan werd ook altijd van gezegd: het kan niet. Maar als de rechter zegt: het kan wel, en het móet, dan zie je dat er dingen veranderen."

Druk neemt toe

Van belang is wel dat de druk op Blok en de NAM is toegenomen. "We zien dat de oproep van de gemeente Noardeast-Fryslân en de provincie Fryslân duidelijk met ons aan de Tweede Kamer hebben gedaan, duidelijk is aangekomen. Dus in dat opzicht is de Waddenzee er iets mee opgeschoten", zegt Petersen.

Motie

Hij hoopt dat de andere partijen met een motie komen, want ook zo'n oproep zou invloed kunnen hebben op het besluit van het demissionaire kabinet. "Zo'n motie kan een minister eigenlijk niet negeren, zeker als die een meerderheid heeft van regerende partijen. Ook al zijn ze demissionair."