Demissionair minister legt wensen Kamercommissie naast zich neer

15 sep 2021 - 20:25

Minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat legt woensdag de wens van zeven partijen om het besluit over de gaswinning onder het Wad uit te stellen naast zich neer. Het besluit van de minister om mee te werken aan gaswinning bij Ternaard werd in de Kamercommissie alleen gesteund door zijn VVD-partijgenote Aukje de Vries uit Leeuwarden.

Verslaggever Onno Falkena over het debat:

Zij sprak, in tegenstelling tot alle andere partijen, haar vertrouwen uit in gaswinning volgens het 'hand aan de kraan'-principe. Dit principe houdt in dat bij onverwachte schade of ongewenste effecten, zoals het snel zakken van de bodem, de gaswinning meteen stopgezet wordt.

"De natuur wordt er nooit beter van"

"Gaswinning in Nederland is duurzamer dan gas uit het buitenland importeren", zegt de minister. "Wij moeten natuurlijk doorgaan met de energietransitie, maar voorlopig kunnen we nog lang niet zonder aardgas."

Het argument van de minister dat hij vanwege de mijnbouwwet geen ander besluit kan nemen, overtuigt de Kamercommissie niet. "De minister kijkt zo lang naar wat hij niet kan, dat hij zijn zicht verliest op wat er wel kan", zegt het in Harlingen opgegroeide Kamerlid Lammert van Raan. Hij heeft zijn ervaringen uit Harlingen meegenomen naar het Wad. "Of het nu gaswinning is of zoutwinning. De natuur wordt er nooit beter van en de bewoners trouwens ook niet."

Geen tweede Groningen

Raoul Boucke van D66 vraagt de minister naar zijn plannen om de natuur in de Waddenzee te verbeteren in plaats van aan te tasten. De minister zijn antwoord dat de aardsverschuiving 'erg beperkt' zal zijn, stelde de democraat niet tevreden.

Samen met Sandra Beckerman (SP) kondigde de democraat een 'tweeminutendebat' aan met moties om op die manier de gaswinning onder het Wad tegen te gaan. "Fryslân moet geen tweede Groningen worden", zegt Beckerman met een verwijzing naar de grote problemen door aardbevingen.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Naast een politiek vervolg in de vorm van een tweeminutendebat, kan de discussie ook nog een juridisch staartje krijgen. Directeur Lutz Jacobi van de Waddenvereniging zei vlak voor de vergadering dat de vereniging naar de rechter stapt als Blok zijn plannen toch doorzet.

"Dat mogen ze proberen", zegt hij kalm, "maar ik acht de kans op succes erg beperkt." Blok wees de Kamercommissie op een volgens hem nog groter gevaar. Als hij weigert mee te werken aan de vergunning voor de NAM zonder 'juridische gronden' is de kans groot dat het bedrijf een schadeclaim indient.

(Advertentie)
(Advertentie)