Psycholoog tipt over loslaten anderhalve meter: "Kijk wat een ander wil"

15 sep 2021 - 13:00

Nu de anderhalve meter wordt losgelaten, komt er een eind aan de periode van afstand tussen mensen. Wat heeft die afstand met ons gedaan? Zijn we klaar voor de aanpassing of vinden we het eigenlijk wel goed zo?

Psycholoog Irma van Steijn over het loslaten van de anderhalve meter:

Sommigen vonden de afstand fijn, anderen hadden het er moeilijk mee. "Voor een groep gaf het veel rust en veiligheid, maar bij een andere groep zorgde het juist voor veel verdriet, pijn en eenzaamheid", zegt psycholoog Irma van Steijn.

"Als je midden in het leven staat, je hebt een baan en een gezin, dan valt het bij de meeste mensen wel mee. Maar als je alleen bent, wat ouder en je kinderen komen niet op bezoek, dan zijn die gevolgen wel groot. Die groep heeft eronder geleden en is ook ongezonder en ongelukkiger geworden."

Ook de invloed op jongeren was groot. "Bij studenten die alleen op hun kamer zaten en geen contact hadden met andere studenten, heb ik depressies zien ontstaan."

Mensen houden zich al niet meer aan de anderhalve meter

Het valt de psycholoog op dat veel mensen zich al langer niet meer houden aan de anderhalve meter. "Sommigen zullen het fijn vinden als de afstand vervalt, maar anderen zullen het afschuwelijk vinden en zullen afstand willen houden."

Ze voorziet dat het voor lastige situaties in de interactie gaat zorgen. "Dat wordt een uitdaging: hoe ga je met elkaar om, kun je accepteren dat iemand er anders in staat. Kun je onderhandelen over hoe je dat gaat doen."

Irma van Steijn - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Vanuit het perspectief van haar beroep geeft ze aan tegen de verplichte coronapas voor onder andere de horeca te zijn. "Door de verplichting maak je een groep boos, ze voelen zich geschoffeerd en voelen zich verplicht om zich te laten vaccineren of testen."

We zien relaties knallen en dat families niet meer met elkaar overweg kunnen.

Irma van Steijn

De levert tegenstellingen in de maatschappij op en dat komt ze ook elke dag tegen in haar spreekkamer. "De polarisatie wordt steeds groter. We zien relaties knallen en dat families niet meer met elkaar overweg kunnen. Je ziet het op de werkplek gebeuren. Ik vind het een drama."

Tolerantie als tip

We zullen onze weg daarin moeten vinden. Ze roept op tot tolerantie en heeft een tip. "Kijk wat een ander wil. Ga een ander niet overtuigen. Pas je aan. Hou het alsjeblieft een beetje prettig en waardevol. Ga niet vechten."

Psycholoog Irma van Steijn

(Advertentie)
(Advertentie)