Windmolens Nij Hiddum-Houw te koop: Wetterskip en Súdwest-Fryslân zien kansen

15 sep 2021 - 12:13

De gemeente Súdwest-Fryslân en Wetterskip Fryslân onderzoeken of ze kunnen meedoen aan het windmolenpark Nij Hiddum-Houw. Eigenaar Vattenfall wil vier van de negen molens die in aanbouw zijn, verkopen.

Foto: Omrop Fryslân

Voor de gemeente en het waterschap zou dat kansen bieden om een groot deel van hun energieverbruik duurzaam op te wekken. Ook kan dan de opbrengst in de regio blijven en zouden inwoners kunnen mee profiteren.

Ze willen in gesprek met omwonenden van het windpark, om de lusten en lasten van een eventuele aankoop van windmolens in kaart te brengen. Het windpark in aanbouw bestaat uit negen windturbines van 188 meter hoog, bij Wons, Zurich en Cornwerd.

Energieneutraal is het doel

"Alleen al met twee van deze molens kunnen wij de stap naar 100% eigen productie maken. Die mogelijkheid willen we graag onderzoeken", zegt dagelijks bestuurder Annet van der Hoek van Wetterskip Fryslân.

Het waterschap wil in 2025 energieneutraal zijn. Momenteel wekt het waterschap 30 procent zijn energieverbruik duurzaam op met zonnepanelen. Ook produceert het biogas bij enkele rioolwaterzuiveringen.

Met 27 rioolwaterzuiveringen en bijna 1.000 gemalen verbruikt Wetterskip Fryslân relatief veel stroom. Daarom wil het kijken naar het besparen van energie en het duurzamer opwekken ervan.

Hoe hoog wordt een molen in het park Nij Hiddum-Houw? - Foto: Omrop Fryslân

De komst van het windpark Nij Hiddum-Houw is al jaren omstreden, maar in januari 2020 gaf de Raad van State groen licht voor de bouw. Alle bezwaren van omwonenden, de Waddenvereniging en de stichting Hou Friesland Mooi werden afgewezen door de Raad van State.

(Advertentie)
(Advertentie)