'De nije Bildtse Post' verschijnt voor het eerst: maandelijks, maar wel gratis

15 sep 2021 - 07:01

De nije Bildtse Post valt vanaf woensdag overal in Het Bildt op de mat. De krant maakt onder uitgever Pieter Jan Heidstra een doorstart, nadat in juni het doek voor de Bildtse Post na 85 jaar viel.

De eerste 'De nije Bildtse Post' wordt uitgedeeld in St.-Annaparochie:

Niet meer iedere week, maar één keer per maand verschijnt De nije Bildtse Post met lokaal nieuws en met verhalen in de Bildtse taal. Uitgever Pieter Jan Heidstra uit De Westereen heeft de krant daarmee nieuw leven ingeblazen. Eerder deed hij dat ook met De Westereender.

Uitdelen in St.-Annaparochie

Hij deelde in St.-Annaparochie dinsdagmiddag de eerste exemplaren uit van De nije Bildtse Post. "Iets wat 85 jaar heeft bestaan, is niet zomaar iets. Ik dacht: het zal toch niet zo zijn dat er niets meer voor te verzinnen valt? De mensen van It Bildt moeten het toch missen. Dat hoorde ik ook terug", geeft Heidstra aan.

Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte

Maandelijks en gratis

Uitgever Heidstra legt uit wat de grootste verschillen zijn met de eerdere Bildtse Post: "De mensen zijn gewend om de krant iedere week te krijgen, maar dat wordt nu eenmaal per maand. De krant is wel gratis, eerder was het alleen voor abonnees. Ook het uiterlijk is anders: het wordt op een andere papierkwaliteit gedrukt, we hebben wat meer aandacht voor fotografie en een deel van de verhalen komt in de Bildtse taal."

Iedere week een krant was niet haalbaar. "Dat heeft te maken met financiën en met tijd. Als je een krant wilt maken, dan moet je er ook werk van maken. Als je het iedere week wilt doen, dan wordt het 'hap-snapwerk' met veel ingestuurde stukken. Dat zie je veel bij de huis-aan-huisbladen, maar daar pas ik voor."

Adverteerders

Heidstra is blij dat hij ook veel adverteerders kon aantrekken. "Je bestaat met een gratis krant bij de gratie van de ondernemers. Ondanks dat ik een 'Wâldpyk' ben, vinden ze mij toch wel een sympathieke kerel. De advertentie-opgave was boven verwachting."

(Advertentie)
(Advertentie)