Binnenvaart wil spoorbrug bij Leeuwarden snel laten vervangen door aquaduct

15 sep 2021 - 06:05

In plaats van een spoorbrug over het Van Harinxmakanaal bij Leeuwarden moet er zo snel mogelijk een aquaduct komen, als het aan de koninklijke schippersvereniging Schuttevaer ligt. Grote containerschepen kunnen nu niet over het water, omdat de brug door een storing niet open kan.

De kapotte brug - Foto: ProNews

Die storing duurt volgens spoorbeheerder ProRail nog minstens ruim twee weken. De provincie houdt rekening met problemen tot eind oktober. De gevolgen voor de scheepvaart zijn groot, zegt Klaas Kattouw van Schuttevaer. "Schepen van hoger dan vijf meter kunnen er nu niet onderdoor."

25.000 euro per week

De schepen moeten nu een andere route kiezen, maar dat is lastig. "Omvaarroutes zijn er nauwelijks. Containerschepen moeten nu via Harlingen, maar de diepgang is daar minder en dus kunnen ze maar 60 procent van de lading meenemen."

Het kost containertransporteur MCS in Leeuwarden iedere week 25.000 euro, zegt Kattouw.

Een schip voor de spoorbrug - Foto: AS Media

Daarom hebben Schuttevaer en het Centraal Overleg Vaarwegen een brandbrief geschreven aan ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. "We dringen aan op een snelle operatie." Dat is voor de korte termijn. Op de lange termijn moet er meer gebeuren: "Samen met de provincie en gemeente dringen we aan op een aquaduct."

Op een gegeven moment zijn er zoveel treinen, dat er nauwelijks tijd is om de brug nog te openen voor scheepverkeer.

Klaas Kattouw van Schuttevaer

In de toekomst is een aquaduct essentieel, vindt Kattouw. "Omdat er ook steeds meer treinen komen, dus het wordt alleen maar drukker. Op een gegeven moment zijn er zoveel treinen, dat er nauwelijks tijd is om de brug nog te openen voor scheepverkeer."

Kans op aquaduct is klein

Kattouw is ook realistisch: de kans dat Den Haag nu instemt met een aquaduct is klein. "We hebben natuurlijk een demissionair kabinet, het is nu niet de goede tijd. Dus het zal wel doorgeschoven worden."

Toch betekent het niet dat het er later ook niet van komt. "De brug moet binnen afzienbare tijd toch vervangen worden. En als-ie dan toch vervangen wordt, maak er dan direct een aquaduct van."

(Advertentie)
(Advertentie)