Advocaat over intrekken vergunning boeren: "De meest vergaande maatregel die er is"

14 sep 2021 - 18:14

De maatregel om de vergunning van boeren in te trekken die dicht bij een Natura2000-gebied wonen en te veel stikstof uitstoten, gaat veel te ver. Dat vindt advocaat Femke Gietema. Zij is gespecialiseerd in agrarisch recht. "We moeten eerst kijken naar andere oplossingen."

"We moeten eerst kijken naar de andere maatregelen", vindt Gietema:

Landsadvocaat Hans Besselink geeft het kabinet het advies om de vergunning van boeren bij Natura2000-gebieden in te trekken. Dat zou betekenen dat ze direct moeten stoppen met boeren.

Het zorgde voor veel onrust in de agrarische wereld. De vraag blijft wel hoe reëel de optie is. "De maatregel is benoemd en ligt op tafel, dus de optie is er", zegt Femke Gietema. "Maar dit zal altijd de allerlaatste maatregel zijn die de overheid gaat nemen. Toch is het blijkbaar wel bespreekbaar, zo blijkt nu."

Femke Gietema, advocaat agrarisch recht - Foto: Omrop Fryslân

Jurist Femke Gietema over het intrekken van de vergunningen bij boeren

Het advies van een landsadvocaat kan zwaar meetellen, zegt Gietema. "Het ministerie vraagt de landsadvocaat niet voor niets om een advies te schrijven. Maar uiteindelijk is het aan het ministerie zelf om een afweging te maken. Ze moeten natuurlijk ook zien wat gewenst is in de gemeenschap en dat is van groot belang."

"Ik vind dit zelf de meest vergaande maatregel die er is. Je moet dan meteen stoppen. Deze maatregel moeten we nu eigenlijk niet bespreken. We moeten eerst naar de andere maatregelen zien die er zijn."

Een vergunning is heilig

Het nieuw slaat binnen de agrarische wereld in als een bom. "Ik zag dit niet aankomen, vooral omdat de agrarische sector nog in gesprek is. Een vergunning hoort redelijk heilig te zijn. Alleen op wettelijke gronden kan de vergunning worden ingetrokken. Maar door dit soort acties krijg je daar twijfels over in de gemeenschap. De oplossingen moeten bij alle sectoren worden gezocht. Niet alleen bij de agrariërs."

(Advertentie)
(Advertentie)