'Wolkom thús'-campagne moet Friezen naar Fryslân lokken

14 sep 2021 - 17:10

Friezen 'om utens' terughalen naar Fryslân: dat is het doel van een nieuwe campagne van de Provincie Fryslân. Met de naam 'Wolkom thús' moeten werkende Friezen die niet in onze provincie werken warm gemaakt worden voor een baan in Fryslân.

Foto: Provinsje Fryslân

In samenwerking met bedrijven en gemeenten zetten ze alles op alles om Friezen die buiten de provincie wonen en werken terug te krijgen, om hier vacatures te vullen.

"Het is niet makkelijk", geeft gedeputeerde Sander de Rouwe meteen toe. "Om in een markt waar bijna gevochten wordt om goed personeel mensen naar Fryslân te halen." Toch denkt de provincie dat het mogelijk moet zijn. De inzet wordt simpel: Misschien kun je hier niet de hoogste salarissen krijgen, maar het is hier mooi wonen.

Je moet je ook bedenken dat het hier rustiger is dan daar, de leefomgeving is beter.

Gedeputeerde De Rouwe

Precies daar zit ook een gevaar. Hier is het ook lastig om aan betaalbare woningen te komen. De Rouwe: "Dat klopt. Maar het gaat nog altijd gemakkelijker dan in de Randstad. Je moet je ook bedenken dat het hier rustiger is dan daar, de leefomgeving is beter. Het is ook wel duidelijk dat we hier ook meer huizen moeten bouwen."

De campagne moet iets opleveren, zo is de hoop van De Rouwe. Veel bedrijven hebben vacatures die ze bijna niet kunnen invullen. Het gaat dan om werk op mbo- en hbo-niveau.

Bedrijven investeren daar ook op. "Kijk naar Huhtamäki in Leeuwarden. Daar worden nu heel veel mensen gezocht. Dat gaat om hoogwaardig werk. Dat is bij veel bedrijven te vinden. We moeten scherp hebben welke cruciale functies we missen. Daar kun je dan ook naar zoeken."

Vertrekoverschot

Op dit moment is er een vertrekoverschot van Friezen onder de 25. Een deel wil graag terugkomen, maar dan moet er wel werk zijn. De campagne zal zich daar in eerste instantie op richten.

Later zal meer worden gekeken naar de rest van het land en Europa. Het plan wordt de komende tijd verder uitgewerkt.

(Advertentie)
(Advertentie)