Binnenstad Leeuwarden optimistisch, maar achterstanden niet zomaar ingehaald

14 sep 2021 - 06:45

Na een lastige coronaperiode hebben de winkels in de Leeuwarder binnenstad een goede zomer gedraaid. De verwachting dat veel bedrijven zouden omvallen is niet uitgekomen: een flinke opluchting voor Leeuwarder binnenstadsmanager Hayo Galema.

Hayo Galema meer dan een jaar geleden - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

De slechte zomer heeft Leeuwarden volgens Galema een zetje in de rug gegeven: "Het was een goede toeristische zomer voor steden. Als het weer iets slechter is, trekken mensen toch eerder naar steden dan dat ze naar een meer gaan, bijvoorbeeld. De winkels en daghoreca hebben daar goed van kunnen profiteren."

Mensen hebben er ook weer zin in, denkt Galema. "Ze willen tussen andere mensen zijn, die behoefte kun je duidelijk zien."

Schade niet zomaar ingehaald

Aan de andere kant zijn de gevolgen van de lockdowns niet zomaar ingehaald, denkt hij. "Bedrijven hebben nog steeds achterstanden. In een bedrijfstak zoals de detailhandel, waar de marges zo dun zijn, kun je niet verwachten dat je de schade van anderhalf jaar in een paar maanden weer inhaalt. Veel winkels hebben nog achterstanden in het betalen van belastingen, anderen hebben schulden bij huurbazen. Dat is niet zomaar in te halen."

Binnenstadsmanager Hayo Galema van Leeuwarden

Eerder was er nog grote angst voor omvallende bedrijven en leegstand. "Dat blijft vooralsnog uit. Er zijn wel een paar zaken gestopt, maar de vraag is of die ook niet zouden stoppen in een situatie zonder corona. Sommigen stonden voor de keuze, konden nu schuldenvrij stoppen en hebben die keuze gemaakt."

Optimisme

Een grote winkel die eind dit jaar wel verdwijnt, is kledingwinkel ZARA. "Dat is een groot gebouw dat moeilijker is om op te vullen. Maar ik heb gehoord dat de eigenaar al gesprekken voert, dus ik heb er ook wel vertrouwen in. Er zullen wel gaten vallen, maar er is ook wel weer optimisme. Als de stad een goed druktebeeld geeft, is er ook perspectief op een gezonde economische toekomst."

(Advertentie)
(Advertentie)