Acht Friese gemeenten doen mee aan actie tegen wapenbezit onder jongeren

Acht Friese gemeenten doen in oktober mee aan een landelijke actie tegen wapenbezit onder jongeren. Een week lang kunnen jongeren messen inleveren, anoniem en zonder dat ze straf krijgen. Het is onderdeel van de campagne 'Drop je knife en doe wat met je life'.
© Omrop Fryslân
De inzamelweek is een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met zo'n 200 gemeenten, waaronder Smallingerland. Die gemeente organiseert de landelijke week ook mee. Jongeren kunnen hun mes inleveren bij de politie, en in Drachten ook bij een aantal scholen.

Overleg met scholen

"We hebben in onze gemeente natuurlijk een heel triest sterfgeval gehad, waarin een jongen is doodgestoken", zegt burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland over de betrokkenheid van zijn gemeente bij de campagne. Hij doelt op de steekpartij waarbij de 16-jarige Roan Brilstra om het leven kwam, in december 2019 op de Zuidkade in Drachten.
Om zoiets in de toekomst te voorkomen, heeft de gemeente sindsdien regelmatig overleg met de scholen. "Wij zijn daar vandaan hard aan de slag gegaan om dit te voorkomen. En dat betekent dat we met de scholen in gesprek zijn, over hoe we daar ook de aandacht voor kunnen vragen."

Nog steeds messen op zak

Wapenbezit is strafbaar, maar veel jongeren hebben geregeld een mes op zak. De demissionaire ministers Ferd Grapperhaus en Sander Dekker zeggen dat het niet alleen strafbaar is om een wapen bij je te hebben, maar dat het ook gevaarlijk kan zijn. Ruzies lopen dan sneller uit op een steekpartij.
Volgens burgemeester Rijpstra gaat het in Smallingerland de laatste tijd goed, maar worden er nog steeds messen aangetroffen. "We treffen nog steeds wel jongeren aan die met steekwapens op zak lopen. Gelukkig niet veel, dus wat dat betreft ben ik daar best tevreden over, maar we moeten alert blijven. Het kwaad kan zo weer opsteken."
Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland
In Fryslân doen naast Smallingerland ook de gemeenten Súdwest-Fryslân, Opsterland, Heerenveen, Leeuwarden, De Fryske Marren, Ooststellingwerf en Weststellingwerf tussen 11 en 17 oktober mee aan de inzamelactie.

Messenverbod

In het verleden is volgens Rijpstra gebleken dat inzamelacties werken. "Zonder meer worden er steekwapens, gevaarlijke messen en scherpe voorwerpen ingeleverd. Dat jongeren toch denken: laat ik het nu maar wegdoen en ik krijg er ook geen boete voor. In de anonimiteit is dat prima te doen. Tegelijkertijd willen we ook de bewustwording onder jongeren vergroten. Daarom zijn de politie en gemeenten ook in gesprek met de scholen."
In sommige gemeenten in Nederland kunnen ook vuurwapens worden ingeleverd. Daarnaast wordt er gewerkt aan een wetsvoorstel om de verkoop van messen aan minderjarigen te verbieden. Sommige winkels hebben zelf al besloten om messen uit het zicht te houden en ze niet meer aan jongeren te verkopen.

In Fryslân kun je messen inleveren bij:

Gemeente Plak Ynleverlokaasje
Smallingerland Drachten CSG Liudger - havo/vwo
CSG Liudger - pro De Ring
CSG Liudger - vmbo
Gomarus Scholengemeenschap
ISK Drachten
OSG Singelland - Drachtster Lyceum
OSG Singelland - Praktijkonderwijs De Venen
OSG Singelland - Van Haersmasingel
VSO Talryk
Politiebureau
Súdwest-Fryslân Bolsward Politiebureau
Sneek Politiebureau
Opsterland Gorredijk Politiebureau
Heerenveen Heerenveen Politiebureau
Leeuwarden Leeuwarden Politiebureau
De Fryske Marren Joure Politiebureau
Lemmer Politiebureau
Ooststellingwerf Oosterwolde Politiebureau
Weststellingwerf Wolvega Politiebureau