Brede politieke steun voor gasprotest Ternaard geeft demonstranten hoop

De demonstratie bij het NAM-terrein in Ternaard tegen de gaswinning onder het Wad trok zaterdag een paar honderd mensen. Het protest werd gesteund door bijna alle politieke partijen in Provinciale Staten en Noardeast-Fryslân; van SP en GroenLinks tot CDA, D66, FNP en PvdA.
De start fan de demonstraasje tsjin gaswinning yn Ternaard © Omrop Fryslân
Als dat verzet tegen de gaswinning volgende week in de Tweede Kamer ook zo breed is, dan kan de Kamer demissionair minister Blok mogelijk dwingen om de vergunning aan de NAM weer in te trekken.
Tweede Kamerlid Henk Nijboer, die in Ternaard ook namens GroenLinks sprak, wil proberen om dat steeds bredere politieke front tegen gaswinning te gebruiken. "Lokaal en regionaal zijn ook regeringspartijen als CDA en D66 tegen de gaswinning onder het Wad. Ik hoop dat die partijen nu ook in de Tweede Kamer hun poot stijf houden." Als ze dat lastig vinden dan wil Nijboer ze daar wel bij helpen.
Tweede Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA
Ook Frank Petersen van de Waddenvereniging krijgt van verschillende kanten signalen dat er wel beweging is in de Tweede Kamer: "Wij weten dat er Tweede Kamerleden zijn bij CDA en D66 die er net zo over denken als wij. Als zij nu een blok kunnen vormen met de Kamerleden die hier zijn, dan kunnen ze minister Blok dwingen om zijn standpunt te herzien."
Petersen heeft goede hoop, maar durft nog niet op succes te rekenen: "Ergens in mij knaagt een stemmetje: minister Blok trekt zich hier waarschijnlijk niets van aan."
Frank Petersen aan het woord op de demonstratie tegen gaswinning bij Ternaard © Omrop Fryslân
Frank Petersen van de Waddenvereniging
Volgens gemeenteraadslid Aant Jelle Soepboer (FNP) is niet alleen minister Blok het probleem, maar ook de mijnbouwwet, die bevolking, gemeenten en provincies geen echte inspraak geeft. "Je kunt zienswijzen indienen zoveel je wilt, maar de mensen hebben niet het gevoel dat er naar ze wordt geluisterd."

Wet uit Franse Tijd

Soepboer wijst er op dat de wet oorspronkelijk uit de Franse Tijd stamt. Dat zegt wat hem betreft genoeg. "Napoleon deed ook niet aan de inspraak." Soepboer vindt dan ook dat de wet zo snel mogelijk moet worden veranderd en vroeg aan de aanwezige Kamerleden om daar werk van te maken.
Overal in Fryslân wordt gewerkt aan energiecoöperaties en dan zou er hier weer naar gas moeten worden geboord in een natuurgebied?
Hans van der Werff van de Friese Milieufederatie
Overige sprekers op de manifestatie wezen op het erg tegenstrijdige karakter van het rijksbeleid op energieterrein. "We moeten van het gas af. Overal in Fryslân wordt gewerkt aan energiecoöperaties en dan zou er hier weer naar gas moeten worden geboord in een natuurgebied? Dat is achterhaald en niet logisch", zei directeur Hans van der Werff van de Friese Milieufederatie.

Actievoerders uit Groningen

De manifestatie werd ook bijgewoond door een aantal actievoerders tegen gaswinning uit Groningen. Die vonden het een mooie bijeenkomst. "De bevolking in Groningen is murw. Die krijg je niet meer zo snel in actie", zegt actievoerder Jan Holtman. Hij vindt dat de Friezen moeten doorgaan met de acties tegen gaswinning. Schade voorkomen is beter dan jarenlang gedonder achteraf, is zijn advies.
Demissionair minister Stef Blok komt maandag naar Ternaard © ANP

Bezoek van demissionair minister Stef Blok

Maandag is ook weer een spannende dag voor de mensen die het dossier Ternaard volgen, want dan komt demissionair minister Stef Blok op bezoek. Hij gaat onder andere praten met burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân. Ook bij dat bezoek worden demonstranten verwacht.

Woensdag naar Den Haag

Sommige actievoerders zijn ook van plan om woensdag naar Den Haag te reizen. "Wij zijn woensdag zeker in Den Haag", zegt Frank Petersen van de Waddenvereniging. "Het is onvoorstelbaar hoe enorm dit thema nu leeft. De telefoon staat geen moment stil." Ook de SP overweegt om bussen te laten rijden naar Den Haag, als er voldoende belangstelling voor is. SP-statenlid Hanneke Goede, de initiatiefneemster van de demonstratie bij Ternaard kan dan zelf niet mee vanwege andere verplichtingen op het provinciehuis.