Steeds meer mensen met rolstoel willen elfstedentocht rijden

11 sep 2021 - 14:03

Dit jaar doen honderd mensen mee aan de tweede editie van de Onbeperkte Elfstedentocht, dat zijn veel meer dan vorig jaar. De tocht is speciaal voor mensen met een beperking en start woensdag in Leeuwarden.

Kijk naar de reportage

Meestal kunnen mensen met een chronische ziekte of handicap niet meedoen, maar bij dit evenement staan ze vol in de schijnwerpers. Het slaat aan, want uit het hele land melden mensen zich aan.

Meedoen geeft een 'boost'

Annemarie Veltman uit Balk is één de van de deelnemers. Ze is een jonge moeder van twee kinderen en is afhankelijk van een rolstoel. Bij haar werd jaren geleden EDS ontdekt. Dat is een aandoening aan het bindweefsel.

Foto: Annemarie Veltman

Vorig jaar deed ze ook mee, de deelname heeft haar een echte 'boost' gegeven. Vooral het feit dat ze een doel heeft om te trainen geeft haar de motivatie om te trainen. Zij doet een groot deel van de tocht in een rolstoel.

Jongste deelnemer

Levi Wijnholds uit Dronten is met zijn 14 jaar de jongste deelnemer van de Onbeperkte Elfstedentocht. Hij is geboren met hersenletsel. Deze beperking zit hem niet in de weg. Hij fietst met zijn vader op zijn nieuwe fiets de tocht.

Levi Wijnholds - Foto: Levi Wijnholds

Levi's goede doel is om geld in te zamelen voor de skivakantie die de school organiseert. Het geld is voor de kinderen die het niet zo breed hebben en met de opbrengst van Levi toch mee kunnen.

De Onbeperkte Elfstedentocht is bedacht door Sandy Krijnen uit Harlingen. Ze heeft zelf MS en had ook regelmatig het gevoel dat ze te vaak aan de kant stond. Met de tocht wil ze alle deelnemers een podium geven. De tocht duurt vijf dagen en deelnemers mogen meedoen op elk vervoersmiddel, van rolstoel tot en met duofiets en handbike.

Sandy Krijnen bij de tocht vorig jaar - Foto: Omrop Fryslân, Dieuwke Kroese
(Advertentie)
(Advertentie)