Voetbalveld Cambuur blijft, ook na sloop stadion

11 sep 2021 - 13:06

Op de plek van het Cambuurstadion in Leeuwarden komen 500 woningen als de voetbalclub verhuist naar het nog nieuw te bouwen stadion aan de westzijde van Leeuwarden.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Al ruim twee jaar is de gemeente met de bewoners van de wijk in gesprek over hoe het terrein moet worden ingericht. Met input van de buurt is een plan gemaakt dat zaterdag te zien was op de open dag in het wijkcentrum. Honderden buurtbewoners kwamen om het stedenbouwkundig plan te bekijken en mee te praten over de inrichting.

"Voor het plan hebben we gesproken met buurtbewoners, ondernemers en Cambuursupporters", zegt wethouder Hein de Haan. Met de velden van het eerdere VV Leeuwarden is het een groot gebied. Er kunnen flink wat woningen komen waar behoefte aan is. De wijk wordt een mix van huurwoningen, huizen voor starters en mensen met een middeninkomen. Iedereen moet er kunnen wonen."

Kijk naar de reportage

De wijk moet ook groen worden. In het hart van de wijk blijft het voetbalveld liggen. Op de plek van de tribunes komt hoogbouw. "Het stadion is de identiteit van de wijk en daarom hebben we ervoor gekozen om het veld te behouden." Naast de nieuwbouw wordt het Cambuurplein opnieuw ingericht.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

In 2023 moeten de eerste woningen er staan. "Eind dit jaar moet het stedenbouwkundig plan er liggen en dan kunnen we verder met het inrichtingsplan en begint de ruimtelijke procedure."

In de wijk lijkt redelijk draagvlak te zijn voor de plannen, maar er is ook kritiek op onderdelen. Sommige buurtbewoners vinden dat de geplande appartementencomplexen te hoog worden. Weer anderen vroegen de gemeente om vooral voldoende bankjes neer te zetten in het groen voor oudere bewoners.

"Dat zijn nou typisch wensen waarmee je rekening kunt houden. Daarvoor zijn we hier." Behalve de informatie over de nieuwbouw presenteerden ook diverse maatschappelijke organisaties uit de wijk zichzelf.

Verslaggever Onno Falkena praat met wethouder Hein de Haan

(Advertentie)
(Advertentie)